Meir wordt duurste winkelstraat in België

© © Thomas Verheyen

De Meir is samen met de Nieuwstraat in Brussel de duurste winkelstraat van ons land. En het shopping center in Wijnegem is het duurste winkelcentrum van het land.

(lej, blg)

Voor een gemiddelde winkel op de Antwerpse Meir betaal je een gemiddelde huurprijs van 1.800euro per vierkante meter per jaar. Dat is zowat evenveel als je in de Brusselse Nieuwstraat zou betalen, berekende het bedrijf Cushman & Wakefield, dat zich specialiseert in het verhuren van dergelijke winkels. Het haalde de cijfers uit de nieuwe huurcontracten voor winkels die het in 2010 afsloot in de top-winkelstraten van België.

De Meir en de Nieuwstraat zijn altijd al bijna even duur geweest, zegt Jef Van Doorslaer, head of research van Cushman & Wakefield. 'Maar het was van eind de jaren negentig geleden dat het nog zo close was.'

De huurprijs op de Meir is vorig jaar met ongeveer 15procent toegenomen, van 1.560euro per vierkante meter per jaar tot 1.800euro. De Antwerpse winkelstraat is daarmee de sterkste stijger. In de Nieuwstraat kostte een winkel 11procent meer dan in 2009.

'1.800euro per jaar per vierkante meter, dat lijkt veel geld. Maar internationaal is dat nog relatief goedkoop', zegt Van Doorslaer.

Uitzonderlijk

Ook het Wijnegem Shopping Center staat bovenaan de lijst. Het is met een gemiddelde huur van 1.430euro per vierkante meter per jaar het duurste winkelcentrum van het land. 'Het is uitzonderlijk dat het duurste winkelcentrum zo dicht bij een topwinkelstraat in de stad ligt', zegt Van Doorslaer. Hij wijst er nog op dat het succes van het Shopping Center in Wijnegem blijkbaar geen negatieve impact heeft op de Meir en omgeving.

Van Doorslaer geeft de stad Antwerpen trouwens een pluim voor het 'gezonde' winkelbeleid. 'Antwerpen is als winkelstad erg succesvol. Er gebeuren erg mooie dingen, bijvoorbeeld de Stadsfeestzaal.'

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio