Ontdek de joodse geschiedenis van Heide

De synagoge in Heide.vw Foto: © Neel Vermeiren

KALMTHOUT - Tussen de twee wereldoorlogen telde Heide een belangrijke joodse aanwezigheid. Zondag kun je met een gids wandelen doorheen deze joodse geschiedenis.

Tussen 1920 en de Tweede Wereldoorlog kende Heide-Kalmthout een ware toevloed van joden. En dat heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de explosieve groei en bloei van Heide. Tussen 1930 en 1942 waren er minstens 700 ingeschreven joodse inwoners. Bovendien kwamen er vele honderden joodse toeristen in de weekends en tijdens de zomermaanden genieten van de natuur.

Het bouwen van het station in 1911 zorgde ervoor dat de heidegemeente een attractiepool werd voor het dagjestoerisme. Vanuit Antwerpen trokken massa's bezoekers op zondag naar de heide. Hotels en restaurants schoten als paddenstoelen uit de grond.

Vanaf 1920 werd Heide ook een geliefkoosde vakantiestek voor Antwerpse joden. Ook zij bouwden er hotels en villa's. Een voorbeeld is het Keienhof aan de huidige Max Temmermanlaan, dat werd gebouwd door de diamantair Mozes Tolkowski. In 1924 gaf het gemeentebestuur de toelating om een synagoge te bouwen, de enige in België buiten de stad. De joden stichtten er eveneens een Jeshiva, een hogeschool voor de Talmoedstudie, de allereerste in België. Verschillende hotels waren specifiek gericht op joodse toeristen. En vele pensionnetjes en kamers bij gewone burgers hadden joodse gasten.

Maar rond 1937 kwam ook in Heide het antisemitisme op. De inwoners reageerden met te zeggen dat ze steeds in goede verstandhouding met de joden leefden. Maar voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog waren vele joden -die het naderende onheil hadden zien aankomen- al vertrokken uit Heide en Antwerpen. Spijtig genoeg werden de achtergebleven joodse mensen, 37 in totaal, tijdens twee razzia's in Heide door de Duitsers opgepakt en naar vernietigingskampen gestuurd.

De themawandeling van zondag duurt 3uur. Er is een koffiepauze in een historisch cafeetje. Gids is Hans Geldhof. Deelnemen kost 4euro. Start om 13.30uur aan het station van Heide.

Toerisme Kalmthout, 03-666.61.01

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio