Handelaars en horeca-uitbaters reageren tevreden

Camerabewaking op Grote Markt en Varkensmarkt

Foto: © Philip Reynaers - Christophe Licoppe

AALST - Het stadsbestuur van Aalst laat veiligheidscamera's plaatsen in het centrum van de stad. Ze komen onder meer aan de Grote Markt en de Varkensmarkt, tot tevredenheid van de meeste plaatselijke handelaars en horeca-uitbaters.

‘Het voorstel om camera's in het stadcentrum te plaatsen dateert van al enkele jaren gelden', zegt schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (SP.A). ‘Maar juridisch gezien was dat toen niet zo eenvoudig. Ondertussen werd de wetgeving op camerabewaking aangepast en kan het wel.'

In eerste instantie werd alleen camerabewaking op de Varkensmarkt overwogen maar nu is beslist dat ook de Grote Markt camera's krijgt.Wanneer en waar exact die worden opgehangen, is nog niet bekend. De stad heeft een studiebureau aangesteld dat zal bepalen welke plaatsen het meest aangewezen zijn. ‘Dat bureau zal ook bepalen welke soort camera we best gebruiken, want blijkbaar bestaan daar ook verschillen in', zegt Van de Steen.

De beelden van de bewakingscamera's zullen door de politiediensten worden beheerd. Of ze ergens worden opgeslagen of alleen live kunnen worden bekeken, is nog niet bekend. Het studiebureau zal uitzoeken wat voor de verschillende locaties de meest aangewezen methode is. ‘Maar uiteraard moeten de regels van de privacy gerespecteerd worden', zegt Van de Steen. ‘Dit is geen big brother. Het is niet de bedoeling om de terrasjes te bekijken en te zien wie welk ijsje eet.' Momenteel hangen in Aalst nog geen camera's. Alleen tijdens carnaval worden die her en der in de stad opgehangen, als onderdeel van het veiligheidsplan.

Voelt u zich onveilig op de Grote Markt en de Varkensmarkt in Aalst? Laat het ons weten via www.nieuwsblad.be/aalst

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio