Na klachten omwonenden over lawaai

Geen helikopterevents meer op Kortrijk-Wevelgem

Geen helikopterevents meer op Kortrijk-Wevelgem

Yves Debaere, Iwan Royon, Peter Douchy en Stefaan Van Eeckhoutte gaven tekst en uitleg aan de omwonenden van het vliegveld. evr Foto: © evr

KORTRIJK/WEVELGEM - Helikopters zullen weldra landen en opstijgen in het midden van de startbaan van de intercommunale luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Ook het aanvliegen gebeurt op grotere hoogte. Deze afspraken om de overlast voor de omwonenden te beperken, zijn gemaakt met de twee grote helibedrijven op de luchthaven.

Het zat er aan te komen dat vooral de helikoptervluchten het gespreksonderwerp op de jaarlijkse bewonersvergadering zouden worden.

Voor het eerst gaf het bestuur van de luchthaven de cijfers van het aantal helikoptervluchten. Waar er in 2010 nog 5.065 helikopterbewegingen (opstijgen en dalen) waren of 15,8 procent van het totaal aantal vliegbewegingen, waren er dat vorig jaar 6.810, goed 20,5 procent. Vorig jaar kreeg het luchthavenbestuur 14 klachten binnen. De hoofdmoot daarvan ging over het geluid van helikopters.

Peter Douchy, voorzitter van de intercommunale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem, wees erop dat het aantal helikoptervluchten overal in Europa toeneemt. Toch wil men er iets aan doen. Zo werd met de twee helikopterbedrijven, die 80 procent van de vluchten voor hun rekening nemen, een aantal afspraken gemaakt.

'We hebben hen gezegd dat ze veel overlast veroorzaken en dat ze daar iets aan moeten doen', zegt Peter Douchy. 'Ze gaan ermee akkoord dat het starten en landen voortaan op het midden van de startbaan gebeurt, zo ver mogelijk verwijderd van de woonkernen van Bissegem en Wevelgem. Het is ook de bedoeling dat de heli's op een grotere hoogte het vliegveld naderen. Ze zullen ter plaatse geen vlieglessen meer organiseren. Voor helikopterevents wijken ze uit naar andere plaatsen, waar een tijdelijke helihaven wordt ingericht.'

Buurtbewoner Rudy Dewilde hield vol dat minstens 90 procent van de helikopters stijgen en landen op hun terrein, buiten het vliegveld. Operation manager Iwan Royon ontkende dat met klem: 'Als het gebeurt, en het gebeurde al, dan waarschuwen we onmiddellijk het Bestuur der Luchtvaart. Meer kunnen wij niet doen. Wij kunnen niet sanctioneren. Maar dat gebeurt maar zelden.'

Diezelfde Rudy Dewilde herinnerde er aan dat in de lijst van de meest geluidssterke Vlaamse gemeenten Bissegem en Wevelgem op de nummers 1 en 2 staan. Peter Douchy betwist dit niet, maar zei er wel bij dat de aanwezigheid van een reeks snelwegen in die twee gemeenten daar mee een grote rol in speelt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio