'beste maatjes' vieren albasten bruiloft

Jeanne (98) en Rik (97) zijn 75 jaar getrouwd

Jeanne (98) en Rik (97) zijn 75 jaar getrouwd

Rik gaat nog dagelijks wandelen en werkt vaak in de tuin. Jeanne leest elke ochtend de krant en schilt nog zelf de aardappelen. lvl Foto: © Leo van der Linden

RANST - Ze zijn niet dik gezaaid, de huwelijken die 75 jaar stand houden. Henri 'Rik' De Winter en Jeanne Smits haalden hun albasten bruiloft wel en zijn nog altijd beste maatjes.

Ze zitten er grinnikend bij, Rik en Jeanne, en laten zich de extra aandacht best welgevallen. De burgemeester is er. En het volledige schepencollege. En natuurlijk ook hun drie dochters: Martha, bij wie ze al bijna veertig gelukkig inwonen, Josée en de jongste, Maria, met haar man Roger.

Bedankt voor de bankjes

'Papa, vergeet de burgemeester niet te bedanken', zegt Martha. 'Voor de banken die hier in de buurt staan.'

'Papa maakt nog elke dag zijn wandeling en stapt van bank tot bank. Daar gaat hij dan een paar minuten rusten om weer aan de volgende etappe te beginnen. Zo is hij ooit eens verloren gelopen. Hij was de brug over de autostrade opgestapt en vond de weg terug niet meer. Een goedhartige automobilist heeft hem toen naar huis gebracht. In plaats van blij te zijn dat hij thuis was, was hij kwaad op zichzelf omdat hij zijn toer niet helemaal had kunnen afmaken.'

'Die omgeving ken ik niet meer zo goed', zegt Rik verontschuldigend. 'Er is in die jaren zoveel veranderd.'

Ze zijn beiden nog erg actief, ondanks hun leeftijd. Buiten zijn dagelijkse wandeling, heeft Rik zijn bezigheid in de tuin. Jeanne leest 'smorgens altijd eerst de krant en tegen de middag schilt ze de aardappelen. 's Avonds volgen ze samen de actualiteit op televisie.

Tijdens het feestje luistert Jeanne naar de gesprekken. Ze moet zich al iets meer concentreren om alles te kunnen horen. Maar ze maken allebei nog graag een grapje. Steun hebben aan elkaar, humor en beweging, dat zijn de ingrediënten die ze in goede gezondheid op die hoge leeftijd hebben gebracht. 'Want op een gewone verkoudheid na zijn ze nooit ziek.' beaamt schoonzoon Roger.

Getrouwd in 1936

Rik is geboren in Wijnegem en verloor zijn moeder toen hij vier was. De familie werd liefdevol opgevangen bij zijn grootouders aan vaders zijde, op de boerderij in Oelegem, in de wijk De Maas.

Jeanne zag het levenslicht in Wommelgem op het kasteeldomein Ternesse, waar haar vader boswachter was. In de jaren dertig werden de twee families buren en het duurde niet lang voor de liefde tussen beiden openbloeide. Ze trouwden in 1936.

Rik verdiende de kost als diamantslijper. Na de oorlog ging hij in de bouw werken. Jeanne bestierde het huishouden en bekommerde zich om de kinderen. Inmiddels hebben ze vier kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Jeannenodigde ons alvast uit voor haar volgende feestje. In 2012 wordt ze immers 100jaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio