Pegasus Pub en Roxy sluiten de deuren

Horeca bloedt in Diest en Averbode

Voor café Roxy passeerde de koers van de Flandriens. hns Foto: © hns

DIEST/SCHERPENHEUVEL-ZICHEM - De Pegasus Pub moest de herinnering aan de para's in Diest levend houden. Na amper een jaar moet de pub echter zijn deuren sluiten. In Averbode sluit cultcafé Roxy.

Uitbater Eric Callaerts profileerde de Pegasus Pub als een pleisterplaats voor ex-para's. Callaerts bouwde ook een klein museum uit in de pub.

Vorige week raakte bekend dat de Pegasus Pub zijn deuren moest sluiten. De uitbating zou niet langer rendabel zijn. De leegstand op de markt wordt daarmee pijnlijk geaccentueerd.

Burgemeester Jan Laurys (DDS) betreurt dat er opnieuw een café op de markt de deuren moet sluiten. ‘De horeca heeft het niet makkelijk', zegt Laurys. ‘Het uitgaansgedrag wijzigt overal en de sector moet zich bezinnen over een herprofilering.' De burgemeester stelt wel de vraag waarom bepaalde zaken wel succesvol zijn en andere niet.

‘De strengere alcoholcontroles en het recente rookverbod hebben een zware impact op de horeca in het algemeen', zegt oppositieraadslid Reynders. ‘In Diest komen die maatregelen extra hard aan omwille van de verkeerssituatie op de markt. Daar is enkel nog doorgaand verkeer in één richting mogelijk en dat houdt de mensen weg uit het centrum.'

Sinksenkoers

Niet alleen in Diest heeft de horeca het moeilijk. In Averbode sluit binnenkort café Roxy. Het café vierde vorig jaar zijn twintigjarig bestaan. Het gebouw en ook het aanpalende huis werden opgekocht door seniorenverblijf Huyze Honighsdries. Die gaan er serviceflats bouwen. ‘2juni wordt onze laatste dag', zegt uitbater Timmy Swinnen.

De Roxy was het zenuwcentrum geworden voor heel wat activiteiten in Averbode. De jaarlijkse Sinksenkoers leek op weg om uit te groeien tot een topkoers voor jong wielertalent. De koers van de Flandriens is een echte klassieker voor gewezen profkampioenen. Maar ook de vzw die de Sinksenfeesten organiseert had haar thuisbasis in de Roxy.

‘Dit jaar vinden de geplande activiteiten alleszins nog plaats', zegt Timmy Swinnen. ‘Maar voor volgend jaar kan ik mij niet meer engageren. Vanuit het café was het makkelijk om contacten te leggen en de organisatie te coördineren. Dat zal nu een stuk moeilijker worden.'

Burgemeester Claes (CD&V) vindt de sluiting van de Roxy een zwaar verlies voor het sociale leven in Averbode. ‘De stad zal proberen om de organisatie van de Sinksenkoers voort te zetten', zegt Claes. ‘Alle andere activiteiten blijven we zeker ondersteunen. Als Timmy Swinnen zijn engagement effectief stopt, hopen we dat er snel iemand opstaat die zijn rol overneemt.'

Ook rond de toekomst van café 'tZat Paterke hangen twijfels. Dat gebouw werd gekocht door de organisatie rond Bob Verbeeck. Na het negatief advies dat Verbeeck kreeg van de Vlaamse overheid lijkt hij niet meer geïnteresseerd in de verdere uitbouw van het Domein De Vijvers.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio