Veilig verkeer is uw topprioriteit

In navolging van het grote burgemeestersrapport vroeg Het Nieuwsblad wat u nu eigenlijk in uw gemeente wil veranderen. Verkeer kwam als absolute topprioriteit uit de bus, gevolgd door voetpaden en fietspaden.

Van Asse tot Wuustwezel, overal werden er suggesties gedaan op het vlak van verkeer. In niet minder dan 42 procent van de gemeenten staat verkeer in de top drie van domeinen waar verbetering mogelijk is. Vooral de files en het sluipverkeer zorgen voor ergernis en ook veiligheid wordt belangrijk gevonden. Dat geldt ook voor de tweede prioriteit: voetpaden en fietspaden. In een derde van de gemeenten worden er meer en veiliger voorzieningen voor zwakkere weggebruikers gevraagd. De top drie wordt afgesloten door jongeren en kinderen: speelpleintjes en speelbossen, jeugdhuizen en jeugdwerking, kinderopvang en andere voorzieningen, in niet minder dan 23 procent van de gemeenten zijn er tal van suggesties ter verbetering.

Grote steden, van meer dan 40.000 inwoners, hebben lichtjes andere prioriteiten dan de rest van Vlaanderen. Na verkeer staat veiligheid er op de tweede plaats. Voorzieningen voor kinderen en jongeren zijn er dan weer geen groot probleem. In de kleinste gemeenten is de afvalophaling dan weer een groter probleem dan elders. In een kwart van de gemeenten met minder dan 15.000 inwoners zijn er klachten, vooral over de lage frequentie van de huisvuilophalingen. Het minst klachten zijn er over overstromingen, de verhouding met de deelgemeenten en welzijn.

Zie verder op de regionale bladzijden en op www.nieuwsblad.be

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S