De 5 verschillen tussen de broers Lukaku

De 5 verschillen tussen de broers Lukaku

Jordan en Romelu Lukaku Foto: Reporters press

Bijna drie jaar na het debuut van Romelu Lukaku voor Anderlecht maakte ook broer Jordan zijn opwachting in de paars-witte hoofdmacht. De linksback viel woensdag in tegen Zulte Waregem. Beide broers zijn totaal andere types. Wij zochten vijf verschillen tussen Jordan en Romelu.

‘Ik treed niet in de voetsporen van mijn broer,' stelde Jordan woensdag al. ‘Je kunt ons niet vergelijken.' Hoe hecht de band tussen Jordan (17) en Romelu (18) ook is, hun voetbalkwaliteiten en karakter zijn totaal anders.

1. Allrounder vs. spits

Tegen Zulte Waregem viel Jordan in als linksback, terwijl Romelu een echte spits is. ‘Jordan heeft een beetje het profiel van Tottenham-speler Garreth Bale', zei Dirk Gijselinckx, de technisch jeugdcoördinator van Anderlecht, ooit. ‘Romelu neigt meer naar Drogba.'

‘Klopt', zegt Lierse-jeugdcoach Marc Van Hoomissen, de ontdekker van de broers. ‘Jordan is een allrounder. Hij speelde nu wel als linksback, maar met zijn lef kan hij ook linksbuiten spelen. Hij heeft een goeie dribbel en voorzet, terwijl Romelu meer een pure afwerker is. Romelu ruikt meer de goal dan Jordan.'

2. Techniek vs. kracht

Van Jordan wordt wel eens gezegd dat hij meer technische bagage heeft, terwijl Romelu als voetballer meer op zijn kracht teert. ‘Romelu ziet er misschien nog iets indrukwekkender uit, maar onderschat de kracht van Jordan niet', vervolgt Van Hoomissen.

3. Dromer vs. realist

Naast het terrein durfde dat doorzettingsvermogen van de jongste Lukaku het wel eens laten afweten.

‘Jordan loopt dikwijls met zijn hoofd in de wolken en droomt meer, terwijl Romelu steeds hard werkte om te slagen', verklaarde Anderlecht-beloftencoach Geert Emmerechts vorig seizoen nog. Ook op de schoolbanken was Romelu iets meer verbeten. Jordan zit nu in het vijfde jaar Handel in St-Guido in Anderlecht. ‘Romelu werkte altijd erg actief mee in de klas', zegt Marco Sarcinella, die met de broers op school zat. ‘Jordan was misschien meer een speelvogel, maar hij kon ook serieus zijn als dat moest.' Bij de sociale cel van Anderlecht wordt bevestigd dat Jordan de jongste maanden een grote stap vooruit heeft gezet en een stuk volwassener is geworden.

4. Deugniet vs. knuffelbeer

Degene die het karakter van de broertjes echt kan inschatten, is Remy Van Hoey. De man werkt als chauffeur bij Anderlecht en ging Romelu en Jordan jarenlang elke morgen oppikken in het Antwerpse om ze naar Brussel te rijden.

‘Jordan was een flapuit en Romelu dacht eerst na voor hij iets zei', zegt Remy. ‘Bij Jordan was het meer als het niet klinkt, dan botst het. Als hij over meisjes vertelde, legde Jordan alles in geuren en kleuren uit. Zelfs de pikantste details bespaarde hij ons niet. Met Romelu babbelde ik ook, maar hij vertelde mij meer onder vier ogen. Jordan dat was moppen tappen, deugnieterij en luide muziek. Toffe kerel, maar hij was dikwijls te laat.'

5. Arsenal vs. Chelsea

Ondanks hun verschillende karakter waren de broers Lukaku meestal twee handen op één buik. Er was maar één echt twistpunt: hun favoriete voetbalteam. Jordan is fan van Arsenal, Romelu heeft altijd van Chelsea gehouden.

‘Als Arsenal Chelsea versloeg, dan konden de broertjes daar uren over discussiëren', herinnert jeugdvriend Vinnie Frans zich. ‘Net zoals het Romelu's grote droom was om ooit voor Chelsea te voetballen, is het Jordans wens om ooit het Arsenal-shirt aan te trekken. Maar hun allergrootste droom is wellicht om eens samen in één topelftal te spelen. Of Jordan daarvoor naar Chelsea zou gaan, weet ik niet. Ik denk dat Jordan eerst zijn eigen carrière wil uitbouwen. Hij heeft er een hekel aan dat mensen zeggen dat hij doorbreekt omdat hij de broer van is.'

Corrigeer