uitbater en twee portiers schuldig bevonden in drugszaak

Ex-baas dancing Illusion is geld en huis kwijt

Ex-baas dancing Illusion is geld en huis kwijt

Al wat Ronald Luyten verdiende met discotheek Illusion, is hij kwijt. ivh Foto: © IVH inge Van den Heuvel

LIER - De correctionele rechtbank heeft de vroegere uitbater van dancing Illusion schuldig verklaard aan het tolereren van drugsgebruik in de discotheek. Een celstraf kreeg hij niet maar de rechter verklaarde wel grote geldsommen en een woning van de gewezen uitbater verbeurd.

De hele zaak vloeide voort uit een grootschalige drugscontrole in de gekende housedancing Illusion in Lier, in 2003. Toen viel de politie met groot machtsvertoon binnen in de discotheek en vond grote hoeveelheden drugs zoals XTC, vloeibare XTC en speed. 68 van de ongeveer 700 aanwezigen bleken onder invloed van drugs.

Uit het onderzoek werd duidelijk dat uitbater Ronald Luyten op de hoogte was dat er op grote schaal drugs werden verhandeld en gebruikt in zijn zaak en dat hij daar niet tegen optrad. De gevolgen van het druggebruik in Illusion waren dan ook ernstig. Zo moesten de ziekenhuizen in de buurt op één jaar tijd meer dan vijftig mensen verzorgen die te veel drugs hadden ingenomen en waarvan er verscheidene in een coma waren terecht gekomen.

Georganiseerd

Ook portiers Jan C. en Koen O. stonden mee terecht in de zaak. Volgens rechter André Van Praet was het bewezen dat zij meehielpen met de verkoop van drugs in de discotheek en de drugsverkoop zelfs mee organiseerden. Ze zouden ook bepaald hebben wie er mocht dealen en wie niet.

Toch hield de rechtbank ook rekening met de lange tijd die verstreek tussen de start van het onderzoek en het eigenlijke proces. Niemand werd, ondanks de vraag van het parket om straffen tot vijf jaar uit te spreken, gestraft met een celstraf. Zowel Ronald Luyten als Jan C. en Koen O. werden eenvoudigweg schuldig verklaard.

Woning kwijt

Financieel heeft de zaak wel grote gevolgen voor Ronald Luyten want rechter André Van Praet verklaarde het geld op de toenmalige bankrekeningen van Illusion verbeurd. Dat gebeurde omdat het geld in Illusion werd verdiend op een moment dat er drugs werden gebruikt en verhandeld. Het ging om een aanzienlijk bedrag. Omdat met het geld ook een woning langs de Kapellebaan in Nijlen werd gekocht, werd ook die woning verbeurd verklaard. 'Financieel is dit een zware aderlating voor mijn cliënt', reageerde Luytens advocaat Kris Luyckx gisteren. 'Of we in beroep gaan? Dat zullen we de komende dagen bekijken.'

De drie beklaagden werden wel vrijgesproken voor de betichting schuldig verzuim.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio