Eddy Merckx gelooft dat driekwart van peloton zuiver rijdt

'Ik zou vandaag geen renner willen zijn'

Vijfvoudig Tourwinnaar Eddy Merckx is trots op de tweede plaats van zijn zoon Axel gisteren in de 18de Touretappe, maar bijzonder teleurgesteld over de aanhoudende dopingzaken. 'Ik zie af. De koers moet weer geloofwaardig worden.' Frank Van De Winkel

In een exclusief interview met onze krant zegt Eddy Merckx (62) dat hij 'vandaag geen wielrenner zou willen zijn. Ik vind het heel erg dat het zo ver gekomen is.' 'Wat Alexander Vinokourov deed door een bloedtransfusie toe te passen, dat gaat mijn verstand te boven', klinkt het.

Merckx vindt niet dat de Tour te zwaar is of dat de organisatoren de Ronde hadden moeten stopzetten. 'Het zijn niet allemaal bedriegers.' Maar hij denkt wel dat er nog een pak werk aan de winkel is. 'Ik denk dat driekwart van de renners die aan de start kwamen, zuiver rijdt.' Dat maakt nog altijd een kwart of vijftig renners over wie de ex-renner vragen heeft.

De opdracht is duidelijk, want de beste renner aller tijden beseft dat het profwielrennen het water aan de lippen staat. 'De koers moet weer geloofwaardig worden. Het zou spijtig zijn dat de wielersport ten onder gaat door liegers en bedriegers. Je moet niet denken dat ik dat ook niet besef.'

Opmerkelijk is voorts dat Merckx zegt dat hij inzake doping 'ook fouten gemaakt heeft. Ik nam wel eens pemoline.' (Een verboden middel dat de vermoeidheid tegengaat, nvdr) Hij denkt ook dat het 'achteraf bekeken niet opportuun' was dat zijn zoon Axel ooit werkte met Michele Ferrari, de Italiaanse arts die in opspraak kwam wegens dopingverstrekking.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S