Dubbel pijnlijk: omgekomen op vredesmissie

Drie Belgische blauwhelmen dood in Libanees ravijn

Drie vrouwen verliezen hun man, acht kinderen hun vader. En ook voor de collega-militairen zijn de gevolgen van het dodelijke ongeluk in Libanon zwaar om dragen.

Het land treurt, als begin maart bekend raakt dat twee Belgische militairen in Zuid-Libanon op slag dood zijn nadat ze met hun voertuig een ravijn in rijden. Een derde blauwhelm sterft later aan zijn verwondingen, een vierde raakt een arm kwijt.

De Belgische blauwhelmen zijn op dat moment al een half jaar in Libanon na het staakt-het-vuren tussen het Israëlische leger en de Hezbollahmilitie.

De bekendmaking van het nieuws aan de getroffen families verloopt allesbehalve van een leien dakje. De VN-woordvoerder spreekt voor zijn beurt en laat het Belgische leger de tijd niet om de families van de vier soldaten in te lichten. De telefoon van Defensie staat roodgloeiend.

Adjudant-majoor Luc Pauwels en korporaal-chef Thierry De Backer zijn op slag dood. Hun lichamen worden daags nadien naar België overgevlogen.

Ondertussen vliegen de partners van de twee andere militairen naar Libanon. Korporaal-chef Roger 'Rouche' Bergen vecht dan nog voor zijn leven. Hij raakte in een diepe coma. Ook na een operatie vertoont de man geen hersenactiviteit. De dokters beslissen in overleg met zijn vrouw om de uitwendige steun stop te zetten. De vierde blauwhelm, onderluitenant Jurgen Vander Straeten, is dan aan de beterhand, hoewel dokters zijn arm hebben moeten amputeren.

Om na te gaan wat er fout is gelopen, wordt een groep speurders van de gerechtelijke politie naar Libanon gestuurd. Uiteindelijk blijkt een kleine week later dat de twee remsystemen van het voertuig wegvielen, na ongeveer 1,7 kilometer op een steil aflopende weg. Het Pandur-voertuig kreeg almaar meer snelheid en belandde op de bodem van een ravijn. Uit voorzorg krijgen alle voertuigen ter plekke een nazicht. Elke Pandur krijgt nieuwe remmen.

Om het drietal te gedenken, komt er midden april een monument in Libanon. Op de plaats van het ongeval ligt ook een gedenksteen. 'Jullie hebben een echtgenoot, een vader en een zoon verloren, wij hebben drie broers verloren', spreekt de aalmoezenier tijdens een moment van bezinning in het bijzijn van de families van de slachtoffers. De families krijgen de medaille overhandigd die elke blauwhelm op het einde van een VN-opdracht krijgt. Een magere troost.

Corrigeer

MEER NIEUWS