Monument na 15 jaar vechten eindelijk gerestaureerd

Vredesmolen krijgt uniek uitkijkplatform

Vanop het platform moet de bezoeker een prachtig zicht hebben. Foto: Dries Vanhove

KLERKEN - De molen van Klerken wordt eindelijk in zijn oorspronkelijke glorie gerestaureerd. Binnenin komt een trappenstelsel dat de bezoeker naar een uitkijkplatform zal leiden, net zoals tijdens WO I.

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft een premie van 409.484 euro toegekend voor de instandhouding van de molen van Klerken. Met dat geld zal de molenromp versterkt worden en wordt het monument toegankelijk voor bezoekers. ‘Na vijftien jaar lobbyen is het bijna zo ver. De toelage betekent een mijlpaal. Tegen september moet alles klaar zijn', zegt Eric Beghein, voorzitter van de Vriendenkring Vredesmolen Klerken (VVmK). Op het uitkijkplatform krijgen de bezoekers een prachtig landschap voorgeschoteld. Bij helder weer zien ze zowel de kust als de West-Vlaamse heuvels. 

Toeristische topper

Ondertussen wordt stevig nagedacht over de toeristische invulling van de site. Het Expertisecentrum van de Hogeschool Katho werkt momenteel aan de uitwerking van concrete ideeën. ‘De Vredesmolen wordt geen tweede IJzertoren. Toch willen we er de derde toeristische attractiepool van Houthulst maken, na de Drie Grachten en de militaire begraafplaats', zegt toerismeschepen Eric Verbeure (CD&V).

Duitse uitkijkpost

De Vredesmolen is een gewezen Duitse uitkijkpost, die eind september 1918 door het Belgische leger op de Duitsers is veroverd. De molen leed toen veel schade. Daarbij zijn 554 Belgische soldaten gesneuveld. Vandaar dat de molenruïne ingeschakeld wordt in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog vanaf 2014.

Archeologisch onderzoek spreekt over onderaardse tunnels onder de molen. Dat waren tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtgangen, maar ze zijn na de Grote Oorlog ingestort omdat de bevolking de stutbalken als brandhout meenam naar huis.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio