Zelfs Vlamingen zien de man van 800.000 stemmen niet langer als hun premier

Verhofstadt overvleugelt Leterme

Verhofstadt overvleugelt Leterme
Guy Verhofstadt is de meest geschikte politicus om het land te leiden, vindt 51,1 procent van de Belgen volgens een enquête die iVox gisteren hield in opdracht van Het Nieuwsblad. Zelfs in Vlaanderen wint Verhofstadt op punten van Yves Leterme.

De resultaten van het onderzoek zijn verpletterend voor Yves Leterme: niet minder dan 72,8 procent van de Belgen vindt hem ongeschikt om een volgende regering te leiden. Bij de Franstaligen is dat zelfs 98,6 procent. Bij hen vindt 68,7 procent Verhofstadt wel geschikt.

Op de vraag naar de meest geschikte premier is Guy Verhofstadt de absolute winnaar. Yves Leterme heeft maar half zoveel Belgen achter zich. Bij de Franstaligen haalt Verhofstadt zelfs 65 procent. Maar voor het eerst in een dergelijke enquête wint de Gentse liberaal ook bij de Vlamingen: hij haalt 41,9 procent. Iets meer dan Leterme, die op 41,3 procent blijft steken. Bij een gelijkaardige enquête in september had Leterme in Vlaanderen nog tien procent voorsprong op Verhofstadt.

Politicoloog Carl Devos is deels verrast. 'Ik had verwacht dat de steun voor Yves Leterme zou zijn toegenomen. Je moet dergelijke enquêtes natuurlijk relativeren omdat ze via internet verlopen en daardoor niet de hele bevolking bereiken. Bovendien is dit toch ook maar een momentopname: ze is afgenomen op het moment dat Leterme het bijltje er nog maar net bij heeft neergelegd en Verhofstadt weer opduikt. Maar je kan ze wel met vroegere dergelijke enquêtes vergelijken. Dan zie je toch een heel opvallende verschuiving: het is voor het eerst dat Verhofstadt ook maar in de buurt van Leterme komt, en hem zelfs nipt overklast.'

Devos had eigenlijk verwacht dat Letermes vasthouden aan zijn principes en het niet toegeven aan de Franstaligen hem winst zou hebben opgeleverd. Maar blijkbaar slaagt hij er op dit moment niet in om garen te spinnen bij de martelaarsrol die hij op zich lijkt te nemen. 'Mensen zijn voor of tegen Leterme. Diegenen die altijd al gezegd hebben hij kan het niet, hebben dit weekend, toen hij zijn formateurschap neerlegde, een bevestiging van hun vooroordeel gezien.'

Devos merkt in deze enquête toch ook de wispelturigheid van de politieke opinie op. Mocht Leterme er over een paar weken in slagen dan toch een regering op de been te krijgen en ook een staatshervorming, dan zal hij onmiddellijk wel weer meer aanhang krijgen. Hij kon het dan toch, zullen de mensen dan zeggen.

In deze nieuwe enquête zegt 57 procent van de Belgen dat hij gefaald heeft als formateur. Bij de Franstaligen is dat 82 procent, bij de Vlamingen 40 procent.

Yves Leterme kan nog één troost putten uit deze enquête: in de politieke realiteit is niet Guy Verhofstadt zijn grote concurrent voor het premierschap, maar wel de Franstalige liberaal Didier Reynders (MR). Die blijft hij ruim voor. In vergelijking met Leterme is Reynders maar voor half zoveel Belgen de meest geschikte premier. Reynders krijgt overigens toch 5,6 procent van de Vlamingen achter zich.

De groei in populariteit van Guy Verhofstadt, die we nochtans in geen maanden gezien of gehoord hebben, heeft Devos nog eerder in de geschiedenis gezien: ook Jean-Luc Dehaene werd tijdens zijn regeringen vaak verguisd. Maar toen hij premier af was, bleef zijn populariteit maar groeien.

'Verhofstadt krijgt nu ook dat aura over zich van de grote staatsman die men moet terugroepen om het land te redden. Precies doordat hij maar een tijdelijke, beperkte opdracht op zich neemt, geniet hij nu van zo'n grote populariteit', zegt Devos.

Mocht Verhofstadt nu echt zeggen dat hij helemaal terugkomt, dan zou de kritiek op hem snel weer aanzwellen. Dat was nu ook weer de bedoeling niet, zou de bevolking onmiddellijk zeggen.Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees