'Ruim tien meter onder mijn record'

Sofie Schoenmaekers relativeert haar zege in het speerwerpen

vdb
Foto: © Bart Vandenbroucke/VDB

KORTRIJK/LICHTERVELDE/KOEKELARE - De Flanders Cup vrijdagavond in Kortrijk groeide vooral tot een internationale meeting uit. Dat werd zo ook verwacht met 92 buitenlandse atleten bij de 174 deelnemers. De 37 West-Vlamingen konden daar weinig tegen inbrengen.De buitenlandse atleten lieten ook de betere prestaties optekenen tijdens de Guldensporenmeeting. Zo won Mikele Barber, die deel uitmaakte van het winnende Amerikaanse WK-team 4x100m, met 11"53 en 23"58 de 100m en de 200m en snelde haar landgenote de 100m horden in 12"98 af. Reuben Mc Coy beheerste met 49"73 de 400m horden.

Ingmar Herreman zorgde met 10"72 op de 100m en 21"55 op de 200m voor de plaatselijke hoogtepunten. 'Ik bleef op beide afstanden zo'n 20/100 van mijn besttijd. Aan de piste lag het zeker niet. Die is snel. Er stond echter net iets te veel wind. Dat remde mij af.' De Kortrijkse student strandde als zesde van de 100m op 40/100 van de Nigeriaan Peter Emelieze en kwam als eerste van de tweede reeks aan.

Jessie Raes wint twee keer

Jessie Raes won zelfs twee keer. De 18-jarige Lichterveldse hield er geen prettig gevoel aan over. 'Dit was een internationale meeting, maar mijn wedstrijden haalden hooguit een PK-niveau. Elien Mabbe zorgde bij de 100m nog voor weerwerk. Zij strandde met 12"67 bij de 100m op 11/100. Ik verwachtte haar ook bij de 200m. Er kwam niets van in huis: Elien mocht bij de elite aantreden. Ik moest het opnieuw in een regionale reeks waarmaken. Nochtans bleef er een baan vrij in de hoofdreeks. Jammer, want in groot gezelschap kan ik altijd meer.' Jessie Raes deed met 25"37 toch beter dan ooit. Helaas stond er een zuchtje te veel rugwind zodat haar 25"54 als record overeind blijft. Dat duurt minstens tot eind deze maand in Oordegem, want Jessie Raes last vanwege een vakantiejob een competitiestop in.

Elien Mabbe, die 25"86 liet noteren, komt deze maand niet meer in actie. De Meulebeekse vertrok zaterdag op reis naar Frankrijk.

Kou Luogon, een Jamaïcaanse met Liberiaanse papieren, die in Kortrijkse kleuren loopt, zette met 24"59 de beste West-Vlaamse jaarprestatie neer. Zij bleek bij de 800m met 58" halfweg zelfs te snel. De Wervikse Almensch Belete volgde op 20 meter van haar 'haas' en bleef als derde met 2'08"25 zo'n 2" boven haar besttijd.

Sofie Schoenmaekers won met 41m05 het speerwerpen. De 21-jarige Koekelaarse was de eerste om een en ander te relativeren. 'Ik verwees Sarah Vermeir, tweede bij het BK, met 5 cm verschil naar de tweede plaats. Dat zegt veel over de terugval in het speerwerpen in ons land. Zo bleef ik ruim 10m van mijn provinciaal record. Ik trainde sinds de interclub in mei zelfs niet meer. Ik geef les aan kinderen met autisme in Spermalie in Brugge. Dat eiste mijn aandacht op. Ik vergat het zelfs om mij voor het BK in te schrijven. Bovendien zat ik de eerste week van juli vast op een sportkamp. Vraag blijft of ik nog beter kan. Mijn geopereerde schouder bleef pijnsignalen uitsturen.'

Ook Jurgen Verbrugghe strandde met 15m61 in het kogelstoten op een eind van zijn beste niveau. De Lichterveldenaar staat sinds één maand met een persoonlijk record van 16m35 achter zijn naam.

Met Juan Vincke meldde zich in Kortrijk een jeugdig spurttalent. De 16-jarige Bruggeling maakte vijf maanden geleden kennis met atletiek en zette met 11"36 eind juni in Deinze de beste West-Vlaamse scholierenprestatie neer. Hij snelde in Kortrijk zelfs naar 11"20. Helaas stond er net als bij de 11"17 van Lars Herreman een zucht te veel rugwind. 'Ik speel al jarenlang basketbal bij Racing Brugge en deel die passie met mijn 20-jarige zus Caroline. In tegenstelling tot haar mis ik met mijn 1m70 gestalte. Trainer Sam Allemeersch herkende in mij dan ook veeleer een spurter. Mijn voorkeur gaat voortaan naar de atletiek uit.'Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio