'Dit tornooi is een grap'

Rafael Nadal haalt uit na vijfdagenmatch tegen Söderling

Rafael Nadal haalt uit na vijfdagenmatch tegen Söderling
Rafael Nadal heeft zwaar uitgehaald naar de tornooidirectie na een derderondewedstrijd die door de regen over vijf dagen werd uitgesmeerd. 'Ik ben uitgeput. Dit tornooi is een grap.' De Spanjaard versloeg uiteindelijk Robin Söderling met 6-4, 6-4, 6-7 (7), 4-6 en 7-5.Rafael Nadal en Robin Söderling stapten vorige zaterdag om 16 uur plaatselijke tijd voor het eerst het veld op. Het definitieve matchpunt viel bijna honderd uur later om precies 12.32 uur. Rafael Nadal zonk op zijn knieën neer van vreugde en opluchting. Maar toen hij even later de pers te woord stond, had vreugde alweer plaatsgemaakt voor ergernis.

'Dit was misschien de moeilijkste match uit mijn carrière', zei Nadal. 'De regenonderbrekingen waren moeilijker voor mij dan voor mijn tegenstander omdat ik aan het winnen was. (…) Maar er waren enkele dingen die ik niet begreep. Waarom konden we niet op zondag spelen? Dat was de beste dag van de vijf. En waarom kon er dinsdagavond niet meer worden gespeeld na acht uur? We hebben toen nog een uur zon gehad.'

In totaal werden de spelers zeven keer naar het veld geroepen tussen zaterdag - toen ze alleen maar konden opwarmen - en gisteren. Zondag was een grotendeels droge dag, maar op de middenste zondag van het tornooi wordt er naar traditie niet gespeeld op Wimbledon. Nadal kreeg een eerste matchpunt op maandag, maar kon de wedstrijd pas gisteren uitmaken.

'Dit tornooi is ongelofelijk. Ik heb het gevoel dat er niet echt veel aan de spelers wordt gedacht. Elke dag spendeerde ik acht tot negen uur in de kleedkamer. Telkens heen en weer naar het Centre Court wandelen is vermoeiend. Een keertje lieten ze ons maar een kwartier spelen. Hebben ze dan geen degelijke weersvoorspelling?'

Op de vraag of hij nog van het tornooi houdt, antwoordde Nadal: 'Na vandaag misschien een beetje minder.'

Het zit de nummer twee van de wereld vooral hoog dat hij dagelijks zwaar aan de bak moest terwijl zijn rivaal in de bovenste tabelhelft - Roger Federer - sinds vrijdag niet meer heeft gespeeld. De Zwitser werkte vrijdag zijn derderondewedstrijd af en hoefde zijn partij in de 1/8ste finale niet te spelen vanwege de opgave van de Duitser Tommy Haas.

'Volgens mij zijn de kansen van de spelers in de onderste tabelhelft geslonken', zei Nadal. 'Wij stonden elke dag op de baan en spelen ook morgen (vandaag, red.) weer. Roger heeft de laatste week vakantie gehad.'

Roddick op feestdag

Een ander 'slachtoffer' uit de onderste tabelhelft, Novak Djokovic, trad Nadal in zijn kritiek bij. 'De organisatie wist al lang dat de weersvooruitzichten slecht waren. Waarom kon er niet worden gespeeld op zondag?'

Djokovic versloeg de Duitser Nicolas Kiefer met 7-6, 6-7, 6-2 en 7-6 in een match die op maandag begonnen was. Djokovic speelt in de 1/8ste finale op tegen oud-Wimbledonwinnaar Lleyton Hewitt. Rafael Nadal neemt het op tegen de Rus Michael Youzhny.

In de bovenste tabelhelft won Richard Gasquet het duel tussen Fransen van Jo-Wilfried Tsonga (6-4, 6-3, 6-4). Hij neemt het in de kwartfinale optegen Andy Roddick, die zegevierde op de Amerikaanse nationale feestdag: 6-2, 7-5, 7-6 tegen Paul-Henri Mathieu. Dat laatste duel duurde amper twee dagen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.