Paars-wit heeft akkoord met Nürnberg over box-to-box speler

Jan Polak op weg naar Anderlecht

Anderlecht heeft een akkoord met de Duitse club Nürnberg over de Tsjechische middenvelder Jan Polak (26). Vandaag wil de landskampioen ook rond zijn met de speler zelf. Er ligt voor hem een contract van drie tot vijf jaar klaar.

Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck lijkt zoals aangekondigd het dossier van de box-to-box speler, een speler die de ruimte tussen beide strafschopgebieden bestrijkt, rond te hebben voor hij op vakantie vertrekt. Vandaag stelt de landskampioen allicht de Tsjech Jan Polak voor als jongste aanwinst.

De helft van de weg is al afgelegd: Nürnberg en Anderlecht hebben een akkoord bereikt over de Tsjechische international. Nu moet van Holsbeeck nog een overeenkomst bereiken met de speler zelf. De salariseisen van Polak zijn niet min, maar Anderlecht wil een forse financiële inspanning leveren voor een type speler dat ze al lang zochten.

Anderlecht heeft al een pak creatieve spelers, maar iemand die de ploeg fysiek kon dragen ontbrak nog. Polak moet die leemte opvullen. De Argentijn Leandro Somoza voldeed eveneens aan dat profiel, maar de speler van Villarreal bleek financieel niet haalbaar. Anderlecht had al enkele alternatieven klaar onder wie Polak. Een tweede keus hoeft daarom geen slechte keuze te zijn. Bij Anderlecht is men overtuigd van Polaks capaciteiten. Met zijn 78 kilo voor 1m81kan Polak fysiek het verschil maken. Hij heeft bovendien een stevig schot en is een goede kopper.

Polak is 26 en kan op behoorlijk wat ervaring bogen. Hij werd 30 keer geselecteerd voor de Tsjechische nationale ploeg en stond twintig keer in de startelf. Momenteel is hij bij Tsjechië een titularis. In twee seizoenen bij Bundesliga-club 1.FC Nürnberg speelde Polak 62 wedstrijden, waarin hij vier keer scoorde.

Duurste transfer ooit?

Jan Polak kan misschien de duurste transfer worden in de geschiedenis van Anderlecht en die van het Belgisch voetbal. 'Het gaat om een grote vis', zei Van Holsbeeck gisteren veelbetekenend.

De waarde van de speler wordt op zo'n vier miljoen euro geschat. Anderlecht zal ongetwijfeld minder neertellen dan die startprijs, maar het verschil zou miniem zijn. De 3,5 miljoen euro die AA Gent vorig seizoen voor Mbark Boussoufa ving, kan sneuvelen als Van Holsbeek een akkoord vindt met Polak.

Blijft Radler?

Anderlecht legde voor komend seizoen al linkermiddenvelder Triguinho, doelman Bruzzese en aanvaller Cyril Théréau vast en naast Polak kan daar nog iemand bijkomen. Van Holsbeeck zoekt nog een doublure voor de Poolse rechtsachter Marcin Wasilewski en heeft momenteel zijn landgenoot Blazej Radler op die positie als tester. Van Holsbeeck concentreerde zich gisteren enkel op het dossier-Polak, maar als Radler mag blijven, heeft Van Holsbeeck zijn huiswerk net op tijd af. Maandag vertrekt Anderlecht immers op stage naar het Zwitserse Spiez. (ldh/mvd)

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.