'De spanningen tussen de verschillende bevolkinsgroepen leven onderhuids voort'

Markenaar schrijft over reis door ex-Joegoslavië

Markenaar schrijft over reis door ex-Joegoslavië

Korneel De Rynck naast een lezeres met een exemplaar van De Tuin van Tito.vkk Foto: © Kris Vanhee

KORTRIJK - Vijftien jaar na de oorlog reisde Korneel De Rynck(25) van Belgrado naar Sarajevo. Hij kwam in Servië, Kroatië en Bosnië. De trein vormde de rode draad.

Korneel De Rynck(25) uit Marke schreef het boek De Tuin van Tito over zijn reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo. Hij ondernam de tocht in 2010, vijftien jaar na het einde van de oorlog.

'Pas in 2009 werd deze spoorlijn officieel heropend.', vertelt De Rynck. 'Onderweg praat ik met mensen in de trein en in de stations. Ik ontmoet de voormalige Kroatische president Mesic en de kleindochter van Tito. Ik heb het over Tito's Joegoslavië en de ondergang ervan, de oorlog in de jaren negentig en ik bekijk het heden en de toekomst. Kroatië wordt in 2013 immers lid van de Europese Unie, Servië is kandidaat-lidstaat en Bosnië wil wel, maar mag nog niet.'

De socialistische republiek Joegoslavië was een federatie van zes deelstaten, namelijk Slovenië, Kroatië, Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Macedonië. Iets wat de auteur amper bewust meemaakte: 'Net om die reden kan ik er onbevangen naar kijken. Ik wilde aan den lijve ondervinden hoe de mensen daar terugkijken op de oorlog en op welke manier de verschillende bevolkingsgroepen nu met elkaar samenleven. Op dat vlak was het de moeilijkste, maar inhoudelijk interessantste, reis die ik ooit ondernam. Spanningen leven nog steeds onderhuids. En de lokale politie is nog altijd een probleem.'

Historicus De Rynck won in 2008 de Vlaamse Scriptieprijs. Zijn reisverhaal telt driehonderd pagina's en is uitgegeven bij EPO. Fotograaf Frederik Buyckx vergezelde hem.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio