Buurtcomité zet acties tegen windmolens voort

Buurtcomité zet acties tegen windmolens voort

Op deze plaats zouden de windmolens komen.yds

SINT-PIETERS-LEEUW - Ecopower en We-power, dochter van Colruyt, hebben in het gemeentehuis toelichting gegeven bij hun windmolenproject langs het kanaal in Lot en Sint-Pieters-Leeuw. Zo'n 120aanwezigen, vooral bewoners van de wijk Witte Roos, vuurden ongerust hun vragen af.

Ecopower wil langs het kanaal vier windturbines bouwen, waarvan twee op het grondgebied van Lot en twee op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw. Daarnaast bouwt ook de Colruyt-groep nog eens twee extra windmolens in de industriezone Laekebeek op hun terreinen in Lot. De dichtste windmolens in Sint-Pieters-Leeuw komen op ongeveer 280meter van de eerste huizen in de Uylenbroekstraat in de wijk de Witte Roos. De windmolens zelf hebben een ashoogte van zo'n 100meter. Met de wiek erbij reikt de windmolen tot 150meter hoogte.

Momenteel is er een bouwaanvraag en een milieuvergunningsaanvraag binnen. Een openbaar onderzoek loopt nog tot 14februari. Het openbaar onderzoek werd overgedaan nadat een bewoner had gemeld dat er op de eerste aanplakaffiche geen datum stond. De bestendige deputatie verleent de vergunning na advies van onder andere de gemeente tegen begin mei, maar die datum kan eventueel nog opgeschoven worden tot begin juli. Hierop is nog een beroepsprocedure mogelijk.

Onrust

Tijdens de vragenronde werd andermaal duidelijk hoe ongerust de buurtbewoners zijn, vooral de bewoners van de Witte Roos die de molens zowat in hun achtertuin krijgen. De vragen gingen onder meer over de leefbaarheid van de wijk met mogelijke overlast door slagschaduw en lawaaihinder. Mensen vroegen zich of er gezondheidsrisico's aan verbonden zijn, of hun woningen niet in waarde zullen verminderen met een windmolen zo dichtbij en of alles wel zo veilig is als men laat uitschijnen. Al bij al leken de buurtbewoners allerminst overtuigd door de uiteenzetting.

Het buurtcomité besliste inmiddels al om de actie voort te zetten. Onder meer wil men opnieuw bezwaarschriften indienen en gaat de affichecampagne verder. Er werd ook al een petitie ingediend.

Meer info over het windmolenproject vind je op

www.ecopower.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio