Man zet brandalarm in werking na uitspraak rechter

Man zet brandalarm in werking na uitspraak rechter

Foto: © ssj

HALLE - De zitting van de politierechtbank in Halle is gisterenvoormiddag even onderbroken geweest nadat een gedaagde het alarmsysteem in werking had gezet na het horen van zijn uitspraak.

De man moest kort voor 11uur voor de politierechter verschijnen omdat hij vorig jaar op de Brusselse Ring in Wezembeek-Oppem geflitst werd met 149kilometer per uur. Hij kreeg nog een minnelijke schikking, maar die had hij niet betaald. Dat had hij beter wel gedaan, want toen het politieparket zijn dossier erbij nam, bleek er meer aan de hand. Op het moment van de overtreding had de man immers helemaal niet aan het stuur mogen zitten. Wegens een eerdere overtreding was zijn rijbewijs immers ingetrokken en hij moest nog een medische proef afleggen vooraleer hij het terug kreeg.

In de rechtbank werd ook duidelijk dat de man zeker niet aan zijn proefstuk toe was. Alleen al in 2009 en 2010 liep hij al acht veroordelingen op voor snelheidsovertredingen voor de politierechtbanken van Brussel, Nijvel en Leuven. Omdat de man werkloos is, vroeg hij zelf of hij in plaats van het betalen van een boete een werkstraf mocht uitvoeren. Maar daar kon openbare aanklager Jan Steppe niet op ingaan.

'Aangezien u al zoveel overtredingen hebt begaan, kunnen we dat niet toestaan. Een werkstraf is een gunstmaatregel. U verdient dat niet, want u veegt er duidelijk uw voeten aan.'

Uiteindelijk gaf de politierechter de man een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel en een rijverbod van een jaar. Voorts moet hij een boete van 1.650euro betalen. Begaat hij binnen de twee jaar nog een gelijkaardige overtreding, dan komt er 1.375euro bij.

De man verliet de rechtzaal, maar was duidelijk niet opgezet met de uitspraak. Een paar seconden nadat hij de zittingszaal verlaten had, luidde het brandalarm. Achter de hoek bleek zich een knop te bevinden om het systeem in werking te zetten.

De zitting werd geschorst en de ongeveer tien aanwezigen moesten de zaal verlaten. De mensen in de kantoren in het gebouw stonden op het punt om het gebouw te verlaten, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. De rechtbankzitting werd snel voortgezet.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio