Google vindt privacy iets voor misdadigers

Google vindt privacy iets voor misdadigers
Google-baas Eric Schmidt heeft in een interview toegegeven dat Google de privacy van zijn gebruikers schendt. Maar wie dat erg vindt, doet waarschijnlijk iets wat niet hoort, voegt hij eraan toe.

'Als niemand het mag weten, doe je misschien iets wat je eigenlijk niet hoort te doen', zo zei Schmidt op de Amerikaanse televisiezender CNBC. Een deel van het interview is te bekijken op de website Gawker.com.

Met zijn redevoering reduceert de topman van Google het recht op privacy tot iets wat enkel misdadigers of viespeuken nodig hebben. Dat terwijl de zoekmachine wel bijvoorbeeld alle zoektermen bijhoudt die je ingeeft, zelfs als je gênante medische kwaaltjes hebt opgezocht.

Google deelt de info

In hetzelfde interview geeft Schmidt ook aan hoe makkelijk het bedrijf informatie deelt met de Amerikaanse overheid. 'Als je echt dat soort privacy nodig hebt, is de realiteit dat zoekmachines, ook Google, informatie voor bepaalde tijd bijhouden. We zijn ook allemaal onderworpen aan de Patriot Act. Die maakt het mogelijk dat al die informatie doorgestuurd wordt naar de overheid.'

De Patriot Act is een wet die in de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september 2001 is goedgekeurd. Deze wet regelt dat de overheid informatie kan inkijken als ze die nodig heeft om de Amerikaanse nationale veiligheid te kunnen garanderen.

Wel bezorgd om eigen privacy

Gawker wijst ook op de ironie dat Eric Schmidt wél bezorgd lijkt om zijn eigen privacy. Toen technologiesite CNet informatie over hem via Google had opgezocht, heeft het die online gezet. Het ging over zijn salaris, politieke giften, de buurt waar hij woont en een aantal van zijn hobby's. Google reageerde door alle verslaggevers van CNet op de zwarte lijst te zetten.

Iedereen doet het

Google is niet het enige bedrijf dat privé-informatie deelt met de Amerikaanse overheid. Yahoo doet het ook en heeft zelfs een prijslijst voor opzoekingen. Voor 60 euro kan de politie alle informatie opvragen die Yahoo over een persoon heeft.

Ook het Belgische bedrijf Swift deelt gevoelige informatie met de Amerikaanse regering. Swift staat in voor het betalingsverkeer tussen zo'n achtduizend banken. Het bedrijf geeft de VS inzage in de informatie over de transacties. Zelfs nu het bedrijf geen servers meer heeft in Amerika, gaat het door met het delen van gegevens.

Lees meer

Google Goggles zoekt met foto's

Google lanceert zoeken in realtime

Google opent publieke DNS-dienst

Google beperkt gratis nieuws

Google

Corrigeer

Meest recent - Online Leven