Italiaanse Wikipedia offline uit protest

Wikipedia heeft het Italiaanse deel van zijn site verborgen. De online-encyclopedie doet dat naar aanleiding van een nieuwe controversiële internetwet.

De regering van premier Berlusconi wil de zogenaamde DDL Intercettazioni goedkeuren. Een wet die websites verplicht om binnen 48 uur na aanvraag en zonder tegenwoord een rechtzetting uit te voeren van inhoud die negatief is voor iemands imago.

Maar de wet vereist geen evaluatie door een derde partij. Dat betekent dat zodra iemand vindt dat er onjuiste informatie over zichzelf online staat, dit moet worden aangepast. De vragende partij hoeft daarbij niet eens te bewijzen dat de bewuste informatie werkelijk fout is.

'Verbeterde versie'

Kort samengevat betekent dit dat iedereen die die zich beledigd voelt door inhoud op het internet, waaronder Wikipedia, de verwijdering hiervan kan eisen en laten vervangen door een permanente 'verbeterde versie'. De website zelf kan een boete riskeren tot 12.000 euro.

In het voorbeeld van Berlusconi zelf zou hij bijvoorbeeld kunnen eisen dat artikels worden aangepast wanneer er wordt beweerd dat hij seks had met een minderjarige prostitué of verdacht wordt van belastingontduiking. Om maar twee willekeurige mogelijkheden te noemen.

Petitie

Volgens Wikipedia kan de nieuwe wet, mits die wordt goedgekeurd, gevolgen hebben voor de fundamenten van zijn site, zoals neutraliteit en verifieerbaarheid van de inhoud. Het Italiaanse deel van de site blijft offline zolang over de wet wordt gedebatteerd. Maar mogelijk blijft dat zo als de wet wordt goedgekeurd. Intussen circuleert er een petitie in het Italiaans om de wet niet goed te keuren.

Lees meer

Wikipedia bedankt fotografen met tablet

Uitgeverij bundelt en verkoopt Wikipedia

Boete voor verwijderen concurrent van Wikipedia

Wikipedia moet FBI-logo verwijderen

Wikipedia heropent bevroren pagina's

Wikipedia verwijdert porno

overheid

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees