Wikileaks is op zoek naar een boot

Wikileaks is op zoek naar een boot

WikiLeaks overweegt zijn servers naar internationale wateren of een micronatie zoals Sealand te verhuizen.

De geldschieters van Wikileaks zoeken een boot om de servers mee naar internationale wateren te varen, om zo vervolging door het Amerikaanse gerecht te ontlopen.

Dat beweert FoxNews.com op basis van gesprekken met hackers die op de hoogte zouden zijn van het reilen en zeilen bij Wikileaks. Oprichter Julian Assange staat al meer dan een jaar onder elektronisch huisarrest in Groot-Brittannië. Maar hij dreigt uitgeleverd te worden aan Zweden, waar hem een rechtszaak rond verkrachting wacht. Ook de Verenigde Staten maakt jacht op hem.

Kan verhuis Assange redden?

Door de servers van Wikileaks, die momenteel onder meer in Zweden en IJsland staan, naar internationale wateren te verhuizen zou oprichter Julian Assange niet vervolgd kunnen worden door de VS, meent een van de bronnen van Fox News.

Maar volgens een Amerikaanse beleidsmaker die gecontacteerd werd door Fox News zou de verhuis van de servers niet volstaan om aan de invloedssfeer van het Amerikaanse gerecht te ontsnappen. Dat zou enkel kunnen als Assange en zijn team mee verhuizen naar internationale wateren.

Micronatie

Een andere mogelijkheid die wordt overwogen is verhuizen naar een micronatie in internationale wateren, bijvoorbeeld het prinsdom Sealand. Dit voormalige legerplatform voor de kust van Groot-Brittannië werd in 1967 onafhankelijk verklaard door een Engelse radiopiraat.

Lees meer

Julian Assange krijgt eigen talkshow

Julian Assange moet naar Zweden

Wikileaks stopt voorlopig

Wikileaks-ruzie loopt op

Wikileaks vindt omweg voor Visa-betalingen

Geen doodstraf voor informant Wikileaks

Provider Wikileaks maakt internetverkeer anoniem

justitie

Prinsdom Sealand

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees