Bevallen is steeds duurder

Een bevalling mag tegenwoordig wat kosten. Kersverse ouders betalen voor een ziekenhuisopname gemiddeld 901euro. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteiten uit 2009.

De prijs voor een bevalling in het ziekenhuis is fors gestegen ten opzichte van 2005. Eenzelfde bevalling kostte toen 175euro minder. Dat is een stijging met bijna 25procent. De duurdere prijzen zijn te wijten aan de supplementen die artsen mogen aanrekenen voor het verblijf in een eenpersoonskamer. Die tarieven zijn niet aan banden gelegd, en swingen daardoor de pan uit.

Desondanks blijven de meeste ouders de intimiteit van een eenpersoonskamer verkiezen boven lagere kosten. ‘Tachtig procent van de vrouwen kiest na de bevalling voor de dure eenpersoonskamer en niet voor de meerpersoonskamer', zegt Michiel Callens van de CM.

Slechts een minderheid van de vrouwen verlaat al na enkele uren het ziekenhuis. In 2009 noteerden de CM 55 bevallingen in het dagziekenhuis tegenover 34.000 bevallingen met ziekenhuisopname.

Niet enkel voor de vrouwen zelf is een ambulante bevalling goedkoper dan een bevalling met ziekenhuisverblijf, ook de overheid spaart kosten. Een bevalling in het dagziekenhuis kost gemiddeld 785 euro, tegenover 977 euro voor een langere opname. De goedkoopste plek om te bevallen, blijft nog altijd thuis. Maar die optie is niet erg populair in Vlaanderen. In 2010 kozen geen duizend Vlaamse vrouwen ervoor.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees