Vissersdorp en folklore herleven aan de Schelde

Vis kopen bij afslag

Vis kopen bij afslag

Het Vis- en Folklorecomité belooft een smakelijk weekend, in het midden (met pet) voorzitter Danny Wilms.evr

BORNEM - Tijdens de 34ste Vis en Folkloredagen in Mariekerke, op 25 en 26 juni, herleeft de folklore van het aloude vissersdorp bij de Schelde.

De Vis- en Folkloredagen brengen elk jaar weer tienduizenden bezoekers naar Mariekerke. De visserstoet, die op zaterdag vanaf 12uur door de straten trekt, toont in meer dan vijftig taferelen het verleden van het kleine vissersdorp bij de Schelde. Alle sagen en legenden van weleer worden door de praalwagens en de figuranten in de stoet uitgebeeld.

De stoet start op de rommel- en antiekmarkt, aan de Droogveldstraat, en eindigt op de kerkberm. Ook meer dan zestig ambachtslui, van koperslagers tot mandenvlechters, kantwerksters en beeldhouwers, laten de sfeer van de goede oude tijd herleven in de Zuster Theresialaan, de Jan Hammeneckerstraat en de Omgangstraat. Tal van straatmuzikanten, harmonies, orgeldraaiers en accordeonisten brengen volkse muziek in de straten en nodigen uit om mee te zingen en te dansen.

In de restaurants, aan tal van kraampjes en triporteurs in de Mariekerkse straten kan vis geproefd worden: paling, haring, maatjes, scampi's, oesters, kreeft, gebakken mosseltjes, vissoep en nog veel meer lekkere vissoorten en delicatessen. Je wandelt er langs een visbuffet van de ene lekkernij naar de andere.

'Op de vismarkt, rond de kerk, is er ook vis aan heel democratische prijzen te koop. En net als vroeger wordt er, na afroep door de Mariekerkse Belleman, ook weer, bij afslag, vis verkocht', vertelt Danny Wilms, de voorzitter van het Mariekerks Vis- en Folklorecomité. Dat gebeurt op de historische plaats, bij de vismijn aan 't Kroeske, op de hoek van de Droogveldstraat en de Paardenstraat. Een niet te missen spektakel, op zaterdag om 14, 16, 18 en 20 uur en op zondag om 12, 15, 17 en 19 uur. Bij aanvang van de eerste mijn leest de belleman ook het authentieke reglement van de vismijn voor.

www.mariekerke.be

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio