Minister van Onderwijs Arena waarschuwt directies voor controversieel boek

Creationisten bestoken Franstalige scholen

Marie Arena (PS), minister van Onderwijs in de Franse gemeenschapsregering, waarschuwt haar schooldirecties voor de 'Atlas de la Création' die ze gratis kregen bezorgd. Het boek betwist de evolutieleer van Darwin.

Peter De Backer

Het vuistdikke werk van 800 pagina's inspireert zich op de Koran en verdedigt het creationisme. Volgens de creationisten is het heelal het resultaat van een bijzondere scheppingsdaad. De Turkse auteur Harun Yahya - pseudoniem van Adnan Oktar - bestempelt de aanhangers van Darwin zelfs als verantwoordelijk voor het terrorisme. Zijn wereldwijd massaal verspreide Atlas of Creation bevat duizenden foto's van fossielen die moeten aantonen dat de hedendaagse diersoorten er nog net zo uitzien als hun prehistorische prototypes. Waarmee volgens de auteur meteen bewezen is dat ze niet geëvolueerd zijn, en dat de evolutieleer van Darwin totaal fout zit.

In Frankrijk, Duitsland en Nederland kregen al duizenden scholen het boek ongevraagd toegestuurd. Nu is Franstalig België aan de beurt. In Vlaanderen blijken, voorlopig, alleen de universiteiten een doelwit. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft er nog geen weet van dat ook middelbare scholen het controversiële boek hebben ontvangen. ,,Maar zelfs mocht dat zo zijn, dan gaan wij ervan uit dat scholen zelf wel in staat zijn om te zien of een boek past bij het leerplan of niet'', zegt de woordvoerder van zijn kabinet. De evolutieleer van Darwin staat netjes bij de eindtermen ingeschreven.

Strijdig met onderwijsprogramma

Zijn Franstalige collega Marie Arena (PS) kreeg deze week verontrustende reacties uit diverse scholen. Zij verstuurde zonder aarzelen een e-mail naar de schooldirecties om te waarschuwen tegen ,,de waarden die in het bewuste document worden verdedigd''. Zij beklemtoont ook dat de denkbeelden van de Turkse auteur ,,strijdig zijn met de waarden die de onderwijsprogramma's ondersteunen''. Minister Arena rekent op een zekere waakzaamheid voor het boek dat ,,geenszins een pedagogisch instrument is ten dienste van de leerlingen''. Hoeveel Franstalige scholen het boek al toegestuurd hebben gekregen, kan Arena niet zeggen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees