Bewoners weten tijdig te ontkomen

Felle brand verwoest respijthuis De Panne

DE PANNE - Zondagnamiddag heeft een felle brand de derde verdieping van het respijthuis Villa Rozerood in De Panne verwoest. Er vielen gelukkig geen slachtoffers.

Villa Rozerood is gelegen in de groene Fazantenlaan, in een residentiële wijk van De Panne. In een respijthuis kunnen gezinnen met hun zwaar zieke kinderen terecht om zelf even op adem te komen.

‘Ons respijthuis was met zeven gezinnen helemaal volzet. Sommigen waren zondagnamiddag gaan wandelen aan zee. De andere gezinnen bevonden zich op de benedenverdieping. Een vader die nog even met zijn zoontje aan het wandelen was in de tuin, zag achteraan het gebouw rook naar buiten komen op de derde verdieping. We zijn met twee andere papa's naar de derde verdieping gelopen, maar we konden niet meer binnen. We hebben direct de brandweer verwittigd en het gebouw ontruimd. De evacuatie verliep vlot', zegt een fel geëmotioneerde directrice Danielle Huse. ‘Op de derde verdieping is de conciërgewoning ondergebracht.'

De brandweerkorpsen van De Panne, Koksijde en Veurne kwamen ter plaatse, maar konden niet verhinderen dat de derde verdieping helemaal uitbrandde. De tweede verdieping liep zware waterschade op.

Oorzaak ongekend

Commandant Luc Brouckxou van het korps van De Panne ontkent de geruchten dat er niet onmiddellijk bluswater beschikbaar was. ‘Dat is manifest onjuist. Bij aankomst hebben we beslist om het vuur van binnenuit te bestrijden. Buiten blussen had op dat ogenblik geen zin. Wanneer manschappen zich in het brandend gebouw bevinden, gebeurt dat trouwens nooit, want dat kan hen in gevaar brengen. Na een twintigtal minuten waren ze klaar, maar toen merkten we dat er nog vlammen onder het dak woedden. Die hebben we dan wel onmiddellijk van buitenaf geblust', aldus de commandant. De brandweer bleef nog een tijd nablussen. De oorzaak van de brand is nog niet gekend.

Villa Rozerood ging in juli 2010 open. ‘We hebben ondertussen al meer dan 130 gezinnen over de vloer gehad, allemaal met ernstig zieke kinderen. Voor hen was het hier een droom', zegt Danielle Huse met tranen in de ogen. ‘We draaien bijna uitsluitend op vrijwilligerswerk en sponsoring. Alle hulp is nu meer dan welkom.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio