Amerikaans presidentspaar bezoekt vijf landen in zeven dagen

Obama's razen door Europa

Obama's razen door Europa

afp Foto: © SAUL LOEB

Barack en Michelle Obama zijn de volgende dagen voor het eerst in Europa als presidentskoppel. In ijltempo zien ze de belangrijkste leiders van het oude continent.

De top van G20, de twintig belangrijkste economieën ter wereld, begint vanavond in London. De belangrijkste spreker is ongetwijfeld Barack Obama, die voor het eerst op Europese bodem zal speechen. Ergens vanavond - concreter willen de veiligheidsdiensten niet zijn - landt de Airforce One Boeing 747 van de Amerikaanse president op de luchthaven van Standstedt. Na een verwelkoming door de Britse premier Gordon Brown, stappen Obama en zijn vrouw Michelle in hun helikopter (de Marine One) richting Amerikaanse ambassade. Tijdens de korte helikoptervlucht zullen meerdere - er is sprake van zes - gelijkaardige helikopters verschillende trajecten met hetzelfde einddoel vliegen om het mogelijke terroristen zo moeilijk mogelijk te maken. In het zog van Obama reist een 500 man sterke entourage mee. Die bestaat voor de helft uit veiligheidsagenten, die uitzonderlijk de toestemming hebben gekregen om gewapend rond te lopen.

De zenuwachtigheid in Londen is groot. De G20-top trekt een paar tienduizend betogers aan. Bovendien sluit niemand uit dat er zich hier en daar extremistische groepjes zullen mengen onder de demonstranten. Daarom zal de aanwezigheid van The Beast meer dan welkom zijn. The Beast is de imposante, geblindeerde 'dienstwagen' van de Amerikaanse president. Een volledig omgebouwde Cadillac van zeven meter lang die een raket- of chemische aanval kan doorstaan. Gisteren werd hij al overgevlogen naar Londen. Obama zal erin vervoerd worden van en naar de top in het ExCel Center in de Docklands, naar Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier Gordon Brown en naar Buckingham Palace.

In Downing Street zullen de Obama's vanavond een diner krijgen voorgesteld, bereid door de Britse chef Jamie Oliver. Dat is althans de bedoeling, want Oliver heeft laten weten dat zijn vrouw op bevallen staat en dat zelfs de president van Amerika hem er niet van kan weerhouden om dat mee te maken. Probleem: Oliver mag zijn gsm niet bij zich houden - uit veiligheidsoverwegingen - en breekt zich nu het hoofd over de vraag hoe hij zal weten of zijn vrouw naar het ziekenhuis moet.

Woensdagnamiddag is Obama op de thee uitgenodigd door koningin Elisabeth II.

Vrijdag reizen Obama en zijn gevolg door naar Frankrijk. In Straatsburg zal hij de Navo-top bijwonen waar de situatie in Afghanistan ter sprake zal komen. Er zijn ontmoetingen gepland met de Franse president Nicholas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel. Om de Duitsers ter wille te zijn, zal Obama ook een paar kilometer verder reizen naar Kehl, net over de Rijn bij Straatsburg en op Duits grondgebied. Zondag doet Obama nog de Tsjechische hoofdstad Praag aan, waar hij de Europese leiders zal ontmoeten. Daarna reist hij door naar Ankara, voor een ontmoeting met de Turkse premier Erdogan.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S