Handjes voor Maeren, Luc Soens en Eddy Daese

GENT - De laureaten van de ‘Gentse Handjes' zijn ‘drei vrie échte Genteneirs', die bij elke rechtgeaarde Gentenaar wel meer dan één belletje doen rinkelen.

Bekende Gentenaar én Bekende Vlaming is JEAN-PIERRE MAEREN (55), bezieler van poppentheater Magie en vooral ook gekend als de man achter (en in) de Popkoning. Toen Maeren zijn portrettekening zag - die hij als prijs krijgt - was hij meteen de eerste om een grap te maken over de gelijkenis. ‘Zo zag ik er vroeger uit, zoek de zeven verschillen met hoe ik er nu uitzie', lachte Maeren refererend naar zijn overwonnen ziekte. Tijdens de Gentse Feesten trok hij met kompaan Chris Van den Durpel bomvolle zalen voor zijn programma Grap-jassen en sinds oktober heeft hij terug de draad opgenomen als spilfiguur van Magie in de Sint-Pietersabdij.

LUC SOENS (62) werd geboren en getogen op 't Seleskest en blijft in het collectief geheugen altijd wel de frontman van de eerste Gentse dialectformatie Jawadde. Soens maakte ook muziek voor onder andere Theater Exces, maar was ook tien jaar lang de muzikale motor bij Moereloere.

EDDY DAESE tenslotte was stichter en bezieler van het populaire, maar helaas in 1998 ter ziele gegane Gents Amusement Theater. Hij begon zijn carrière als toneelmeester in het NTG en was daarna productieleider van Theater Vertikaal. In 1996 kreeg hij al de Gilles Van Geertprijs voor zijn verdiensten in het volkstoneel waar hij nog steeds actief is als regisseur en auteur.

De uitreiking van de Gentse Handjes vindt plaats op dinsdag 7 december om 20 uur in de concertzaal van de Bijloke

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio