Automaat is aangesloten op uier van de koe

Melk komt uit de muur

Melk komt uit de muur

Dirk (l), vader Georges en Ann bij de automaten. fg Foto: © fg

VISSENAKEN - In hoeve In deZon, bij Georges Rummens (83), zoon Dirk (50) en diens echtgenote Ann Vandepoel (46) in Vissenaken, komt de koemelk uit de muur.

Iedereen kent wel de brood- en drankautomaten langs straatkanten en de geldautomaten in banken. Aan de Oplintersesteenweg in Tienen staat een groenten- en fruitautomaat aan 'tWindmoleke en in Lovenjoel verscheen een champignonautomaat. Bij Rummens doen ze beter. Een automaat fungeert als melkkoe. Hij bedient buren en passanten van de Aarschotsesteenweg van melk. Een tweede automaat geeft de consument de keuze tussen kaas, boter, yoghurt en ook fijne vleeswaren.

Dat systeem van melkbedeling is uniek. 'Het maakt het voor ons gemakkelijk', zegt Ann Vandepoel. 'Vroeger belden melkverbruikers aan de poort en we geriefden hen. Nu kunnen ze zichzelf bedienen.' Het volstaat 0,6euro in een gleuf te stoppen en uit een kraan stroomt één liter melk het kruikje, de pot of de fles in. 'Rauwe melk, vers van de koe', voegt Ann toe.

Op die versheid wordt op de hoeve scherp toegekeken. Zo kan het dat soms op de automaat een bericht prijkt met de melding 'Pas melk vanaf 18uur'. Dat is het uur dat de koeien machinaal worden gemolken. 'De rauwe melk stroomt rechtstreeks van de uier naar een tank aan de binnenkant van de muur en zo naar de automaat op straat', legt Dirk uit. 'Onderweg wordt de melk automatisch gekoeld tot vier graden celsius. Dat is de ideale bewaartemperatuur.'

'Aanvankelijk vreesden we dat de bediening weinig succes zou kennen', voegt Dirk toe. 'Maar de automaat werkt 24 uur op 24. Dat biedt voordelen aan de verbruikers. Ze kunnen hier zelfs 'snachts hun melk kopen.' Scholen kwamen al op bezoek. Kinderen vertelden thuis dat het niet klopt dat melk uit de winkel komt. Van de koe dan? 'Nee, uit de muur!'

De Rummensen verkopen ook vlees van het vermaarde witblauwe runderras. Ze hebben ook hoeve-ijs en en ze bieden voor picknicks lpakketten vlees aan. 'Alles puur natuur', zegt Dirk. 'We voederen onze veertig runderen met louter streekgebonden voedsel: draf van de brouwerij van Hoegaarden en perspulp van de Tiense suikerfabriek. 'sZomers grazen ze in de natuurgebieden van de Rozendaalbeek en de Velpe en we hooien daar ook. Verder hebben we ook onze eigen maïs.'

Boer Georges, ooit burgemeester van Vissenaken, steekt bij al dat moderne gedoe de handen in de lucht. 'Wij, in onze jonge tijd, hadden het heel wat meer te verduren.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio