ANALYSE. Terugkeer van Henin veel moeilijker dan die van Clijsters

 ANALYSE. Terugkeer van Henin veel moeilijker dan die van Clijsters

Justine Henin speelt in het najaar een exhibitiewedstrijd. En daarna?belga Foto: © PHILIPPE BUISSIN

De Justine Henin die in het najaar in Dubai een demonstratiepartij tegen Svetlana Kuznetsova speelt, kan zo weer het profcircuit op. Maar zowel Henins woordvoerster als coach zijn formeel: 'Wij weten niets van een comeback.'

Even drie maanden terug. In een gesprek met deze krant zegt Elke Van Dongen, de woordvoerster van Henin en echtgenote van Henins coach Carlos Rodriguez, dat Henin weer deftig aan het trainen is. Niet alleen voor de demonstratiewedstijd in december in Charleroi, maar ook in Dubai.

Sinds die uitnodiging van het woestijnstaatje doen al een tijdje geruchten de ronde dat Henin een terugkeer plant naar het WTA-circuit. Eén ding is zeker: Henin heeft de trainingsarbeid opgedreven, en wel om straks in Dubai Svetlana Kuznetsova te bekampen. Dat is het nummer zes van de wereld. Henin houdt niet van half werk, wil niet worden weggespeeld. Anders gezegd: de Justine Henin die straks in Dubai en Charleroi aantreedt, kan zo weer de profcourts op. En hoogstwaarschijnlijk met veel succes. Henin ziet ook dat de terugkeer van Kim Clijsters zeer behoorlijk tot zeer goed gaat en dat ze alleen matchritme ontbreekt. Henin ziet ook dat het vrouwentennis niet meer is wat het was tijdens haar glorieperiode.

De grote vraag: wil Henin dat ook? Van Dongen is formeel: 'Van een comeback ben ik niet op de hoogte, daar weet ik absoluut niets van.'

Als Henin topspelers wil verslaan, moet ze, gezien haar tengere gestalte, alles geven. Een wedstrijd op halve kracht spelen gaat niet, zoals bijvoorbeeld een reuzin als Safina of een krachtmens als Clijsters dat wel kan: het is alles of niets. Dat wil zeggen: enorm veel trainen, meer dan bijvoorbeeld Clijsters, voor wie de 'fysieke drempel' om weer aan te treden in het profcircuit lager is.

Bovendien lag bij Clijsters na haar moederschap, haar emotioneel zware periode bij de dood van haar vader en haar man die zijn carrière als basketballer wilde opofferen om zich ten dienste van haar comeback te stellen, weinig in de weg om weer op het circuit te stappen.

Veel nevenactiviteiten

Henin, die stopte met tennis half mei vorig jaar, voelde zich toen niet goed in haar vel, maakte een bocht van honderdtachtig graden. Henin zet zich in voor liefdadigheidsprojecten, is Unicef-ambassadrice, geeft lezingen aan bedrijfsmanagers over omgaan met druk, nederlagen, uitdagingen, startte een mediacarrière in tv-series, bouwt met Rodriguez hun tennisacademie in Limelette en de States uit en denkt ook aan een vestiging in Nederlandstalig België. Henin oriënteerde zich dus, veel meer dan Clijsters, naar andere werelden.

Haar tv-activiteiten staan momenteel op een lager pitje, maar Henin debuteert op 24 oktober wel in een theaterstuk. Met onder meer de ex-miss België Julie Taton heeft Henin een dragende rol, en schuimt ze tot eind december de Waalse culturele centra af. Dat vergt tijd - en zoals gezegd wil Henin alles wat ze doet, niet alleen als tennisster maar ook als actrice, goed doen. Als ze zich weer bekeert tot het proftennis, wil dat ook zeggen dat ze al die 'nevenactiviteiten' zal moeten laten schieten. Terwijl Henin net afscheid had genomen van het tennis omdat ze een gemis voelde in haar leven, dat tot dan meer dan honderd procent uit tennis, en niets dan tennis bestond.

Het kan best zijn dat Henin weer meer zin heeft gekregen door het trainingsritme op te drijven - zo begon het ook met Clijsters. 'Ja, ze is weer aan het trainen, zo'n twee tot drie keer per week om weer in vorm te geraken', zegt Carlos Rodriguez, haar coach. 'Ze heeft tenslotte een jaar niet gespeeld. Maar een terugkeer? Die is ver weg, op dit moment. En ik denk ook niet dat een mogelijke terugkeer er komt.'

Er is bovendien niet alleen Henin, maar ook Rodriguez die weer de hort op zou moeten gaan. Rodriguez kneedde Henin mee tot een wereldtopper. Sinds het tennispensioen van Henin heeft hij zijn handen vol met de tennisacademie, ook al draait die niet zoals het zou moeten - de economische crisis geldt voor alle bedrijven.

Rodriguez zelf zou het wel weer zien zitten om het profcircuit af te schuimen met Henin. Maar in het verleden woog de vrijwel constante uithuizigheid van Rodriguez af en toe wel zwaar op zijn gezin. De succescoach houdt het bij: 'Een comeback zou me verbazen. Justine en ik hebben er zelfs nog niet over gesproken.'

Conclusie? Een comeback is nooit uitgesloten - bij Kim Clijsters begon het ook met demonstratiewedstrijden - maar als Henin haar vroegere leven als proftennisster weer wil opnemen, zijn er zwaardere klippen te omzeilen dan Clijsters.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.