Dokter Vanmol in opspraak

Pierre Herinne, een mislukt profrenner en opgepakt in het Kortrijkse dopingonderzoek, volgde naar eigen zeggen in 1993 een dopingkuur bij dokter Yvan Vanmol. Vanmol is vandaag ploegdokter bij Quickstep Innergetic, de ploeg van Patrick Lefevere.'Wij hadden toen ('93-'94) geen dokter bij Lotto en daarom ben ik bij dokter Vanmol gegaan. Hij was bij Mapei. Die waren beter dan de rest en iedereen vermoedde dat Vanmol hen goed prepareerde. In die tijd, ik spreek over 1993-1994 was dat een publiek geheim. Iedereen zag hoe de leden van die ploeg plots beter gingen rijden. Er werd in die tijd niet openlijk over doping gesproken maar wij vermoedden wel dat ze slikten. Ik ben toen naar het ziekenhuis van Herk-de-Stad gereden. Vanmol vroeg of ik een niet-opspoorbare behandeling met anabolica wilde. Ik heb geantwoord dat ik daar in geïnteresseerd was. Hij zei dat het 8.000 frank kostte voor een kuur van twintig dagen. Hij haalde in een kamer achter zijn bureau een flacon (...).''Hij heeft me het prijsetiket getoond dat op dat flacon hing (2.472 frank) maar hij liet me niet zien om welk product het ging zodat ik niet zou weten wat hij me gaf (...). Hij heeft me laten zien hoe ik dat product moest toedienen. Ik heb drie flacons gekocht, plus de spuiten. (...) Het heeft me 8.000 frank gekost. Ik heb cash betaald. Thuis heb ik in boeken opgezocht om welk product het kon gaan. Ik heb toen ontdekt dat Humatrope 2.472 frank per flacon kostte. Dat was de enige keer dat Vanmol me niet wilde zeggen welk product hij me gaf.'

'Hij heeft me ook andere verboden producten voorgeschreven. Met name kryptocur, dat het testosteron stimuleert en Andractime, een gel met anabolica. Ik moest de producten gaan halen bij een apotheker die hij me aanwees in Schakkebroek. Zowel bij Vanmol als bij die apotheker kwamen heel veel wielrenners, ook grote namen. (...)' Dat zegt ex-prof Pierre Herinne in zijn verhoor van 7 juni over zijn passage in 1993 bij dokter Vanmol.

Eén foutje

Herinne was van 1992 tot en met 1994 profrenner bij Lotto. Een groot talent is hij echter nooit geweest. Eind 1994 stopte bij gebrek aan succes. In 1996 werd hij nog één jaartje terug prof bij Cedico maar dan was het voorgoed gedaan. De doping heeft hem dus niet geholpen. Kan de bekentenis van Herinne kloppen? Er staat zeker één foutje in. Vanmol was begin jaren '90 nog geen ploegdokter van Mapei, maar wel van GB/MG, de voorganger van Mapei. Patrick Lefevere was ploegleider van GB/MG. Onder andere Johan Museeuw en Wilfried Peeters reden bij GB/MG. Lefevere en Vanmol gingen pas in 1995 naar Mapei. Museeuw en Peeters gingen mee.

Maar voor de rest kan wat Herinne zegt inhoudelijk kloppen. Dopingspecialisten bevestigen dat de dokter die de drie producten voorschreef die door Pierre Herinne genoemd worden, 'goed mee was met zijn tijd.'

Humatrope is een groeihormoon dat begin jaren '90 en ook vandaag nog altijd niet opspoorbaar was. Kryptocur is nu niet meer in de handel. Het is een product dat ervoor zorgt dat het LH-hormoon vrij komt in het lichaam en dat heeft een verhoging van het testosteron tot gevolg. Andractim is een gel die hoort tot de anabole steroïden.

Zowel andractim als kryptocur waren begin jaren '90 met de toen bestaande technieken moeilijk opspoorbaar. 'Er bestaan gelijkaardige producten die wél opspoorbaar zijn. De dokter die deze producten begin jaren '90 voorschreef, was geen knoeier', klinkt het.

Epo-netwerk

In het voordeel van Herinne spreekt ook dat in zijn verklaringen bij het gerecht tot nog toe weinig fouten bleken te zitten. Tijdens zijn ondervraging biechtte Herinne heel veel op.Op basis van de nummers in zijn gsm legde hij aan de speurders uit wie zijn leveranciers en klanten van epo en pot Belge waren.

Spectaculaire namen waren bij zijn klanten niet: een paar ex-profs van minder allooi, een paar amateurs en een mountainbiker. Ze werden tot nog toe niet verontrust. Op basis van zijn verklaringen werd het hele epo- en pot Belge netwerk blootgelegd. Herinne bekende ook nog spontaan dat hij tussen 2003 en 2005 epo verkocht aan Ludovic Capelle. Die werd in 2005 op epo betrapt.

Strafrechterlijk is met de verklaringen van Herinne over Vanmol niets aan te vangen. De feiten zijn verjaard. Ook voor het internationaal dopingagentschap WADA zijn de feiten verjaard. Alleen voor de reputatie van dokter Vanmol dreigt nu groot gevaar.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.