Fit & Gezond

Kerstboom kan schimmel veroorzaken

Volgens een recente Amerikaanse studie vormen kerstbomen een risico op schimmel in huis. Voor astmalijders en personen die allergisch zijn voor schimmels kunnen de gevolgen zeer vervelend zijn. Hoe langer de kerstboom in huis staat, hoe meer schimmelsporen er in de lucht komen.

De onderzoekers registreerden de schimmelgehaltes in een woning met een kerstboom over een periode van twee weken. De boom stond 3 meter van een verwarmingstoestel, en de binnentemperatuur bedroeg constant 18,3 tot 20°C. Gedurende de eerste drie dagen werden 800 schimmelsporen per kubieke meter lucht gemeten. Na drie dagen begon de concentratie te stijgen tot een maximum van 5.000 sporen op dag 14, toen de boom werd verwijderd. Volgens de onderzoekers bedraagt de normale schimmelconcentratie in een gezonde woning tussen 500 en 700 sporen per kubieke meter.

De onderzoekers raden mensen met allergie in het algemeen, en allergie voor schimmels in het bijzonder, daarom aan geen levende kerstboom in huis te halen, of hoogstens voor enkele dagen. De iets duurdere zilverspar zou minder klachten veroorzaken dan andere kerstbomen.

Ongeveer twintig à dertig procent van de mensen met een allergie (die bijvoorbeeld astma hebben) zouden ook allergisch zijn voor schimmels, wat overeenkomt met ongeveer zes procent van de totale bevolking. De blootstelling van jonge kinderen aan schimmels zou mogelijk een stimulerend effect kunnen hebben op het later ontwikkelen van allergieën.

Overigens kunnen ook kunstbomen allergieproblemen opleveren omdat het echte stofnesten zijn. Het best is ze voor gebruik eens flink uit te schudden in de buitenlucht. Ook bij een echte kerstboom kan dat helpen om het aantal schimmelsporen te verminderen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees