Goed gevulde dorpskom voor Heilig Bloedprocessie

© © Johan De Ruyck

Ondanks de wereldse concurrentie van voetbal, koers en tennis op de televisie was er opnieuw veel volk in Meigem voor de Heilig Bloedprocessie.

(jrz)

De zon was alweer van de partij, de bedevaarders kwamen bidden in de kerk en honderden toeschouwers zochten zich een goed plaatsje om de Heilig Bloedprocessie te volgen. De 66ste editie al.

'Authenticiteit is onze sterkste troef', zei voorzitster Annie De Schrijver van het gelijknamige comité vooraf. Gelijk heeft ze: de religieuze stoet bestond opnieuw uit mooi geklede en geschminkte vertolkers die het verhaal van Jezus' geboorte, boodschap, lijdensweg en dood in vele taferelen vertelden of uitbeeldden.

Er viel één ontgoocheling te noteren. Annie De Schrijver: 'Onze trouwe gastengroep, het koor uit het West-Vlaamse Voormezele is er niet bij. De groep moest noodgedwongen afhaken na medische problemen bij twee van hun belangrijkste bestuursleden. Maar ze hebben ons verzekerd dat het forfait slechts eenmalig is. Volgend jaar stappen ze opnieuw mee', aldus De Schrijver.

Hoewel de stoet prachtig was, hoorden we bij de toeschouwers ook wat gemor. Af en toe klopte er iets niet met het ritme, waardoor er een klein oponthoud ontstond. Precies op die momenten verliezen vertolkers en publiek de concentratie en wordt de stilte doorbroken. En precies die haast sacrale sfeer doet een mooie processie als die van Meigem alle eer aan.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio