Leraar publiceert boek over speurtocht naar familiale wortels

'Bijna iedereen is familie van Karel De Grote'

© © Alain Trappeniers

Stammen we allemaal af van Karel De Grote, de koning der Franken in de achtste eeuw? Volgens Ivan Dockx (26) uit Itegem vermoedelijk wel.

Alain Trappeniers

De twintiger brengt binnen twee weken een 130 pagina's tellend werkstuk

In het spoor van onze voorouders

op de markt. In het boek groef hij naar de familiale wortels van het geslacht Dockx-Goolaerts.

'Ik ben tot in 1599 geraakt', zegt de jongeman. 'Toen leefde Petrus Dockx, een man uit Heist-op-den-Berg. Hij was getrouwd met Elisabeth Keldermans, familie van de bekende architectenfamilie Keldermans.'

In de stamboom komen onnoemelijk veel andere familienamen voor. Hierdoor komt Dockx tot het besluit dat hij vermoedelijk afstamt van Karel De Grote, de koning der Franken. 'We kunnen het niet bewijzen omdat pas vanaf 1800, ten tijde van Napoleon, veel gegevens op schrift werden gezet, maar theoretisch moet het mogelijk zijn. We zijn bijna allemaal familie van Karel De Grote. Als we tot in 1200 teruggaan hebben we 67 miljoen voorouders. Iedereen heeft ouders, vier grootouders en ga zo maar door. Bovendien woonden in de Middeleeuwen de nazaten van Karel De Grote in de regio rond Leuven. Vanaf 1600 zijn er zelfs sporen van de koning in Herentals', luidt het.

Verrassing

Tijdens zijn speurtocht tekende de leraar de ene verrassing na de andere op. 'Wij blijken familie te zijn van August Lambermont. Die gaf zijn naam aan de ambtswoning van de eerste minister en aan de Lambermontakkoorden van 2001. Ook Johannes De Backer, burgemeester van Herentals tijdens de Franse Revolutie, is een ver familielid.' Voorts mag Dockx zich verwant noemen met Johanna Theresa Pauwels, stichter van brouwerij Sint-Bavo en Johannes Van Herck, strijder tijdens de Boerenkrijg in 1798.

Honkvast

De mythe dat de bevolking vroeger honkvast was, is volgens Ivan niet correct. 'We hadden familie in Nederland en Duitsland. Ook in Limburg, Oost-en West-Vlaanderen en het Brusselse waren er afstammelingen van de familie te vinden.'

Dockx werkte twaalf jaar aan het gedetailleerde boek. 'Ik heb er niet dagelijks aan gewerkt, maar er is wel veel tijd ingekropen. Er staan dan ook veel gegevens in. Van elke nazaat heb ik de naam, de geboorte-, sterf- en huwelijksdatum. Het is een interessant naslagwerk voor genealogen', klinkt het.

Het boek wordt voorgesteld tijdens de Itegemse boekenbeurs van 19 tot 21 november in de sporthal van de gemeentelijke basisschool langs de Dulft. Kostprijs: 10 euro.

Behalve het boek van Dockx worden op de boekenbeurs ook werken van Leo Buts-

geschiedkundig werk over de Itegemse gehuchten Isschot en Heikant

- en Frans Lens-

De Grote Nete tussen Lier en Geel

-aangeboden. Voorts is er een tentoonstelling met werken van schilder Thérèse De Visscher en de leerlingen van de lagere school.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs