Gabriëlla Moortgat was icoon Klein-Brabant

Peetmoeder brouwerij Duvel overleden

Peetmoeder brouwerij Duvel overleden

In 2005 kwam prinses Astrid (rechts) mee de prijs Gabriëlla Moortgat uitreiken én met Gabriëlla een Duveltje drinken.evr Foto: Eddy Van Ranst

PUURS - In Breendonk is woensdag Gabriëlla 'Gaby' Moortgat op 88-jarige leeftijd overleden, de kleindochter van de stichter van de bekende Duvel-brouwerij. Theo Derkinderen

Gabriëlla Moortgat werd in 1924 geboren in Breendonk, als een van de twaalf kinderen van Albert Moortgat die in de jaren twintig voor het eerst het wereldvermaarde Duvelbier brouwde. Haar grootvader, Jan Leonard Moortgat, stichtte in 1871 de brouwerij Moortgat.

Gabriëlla woonde nog altijd in de villa tegenover de brouwerij aan Breendonk-Dorp. 'Daar is ze woensdagnamiddag rustig ingeslapen. Dat was haar laatste wens', vertelt Olav Blancquaert van de brouwerij Duvel-Moortgat. In november vorig jaar werd Gabriëlla Moortgat getroffen door een trombose. Sindsdien kreeg ze thuis verzorging.

Gabriëlla was niet getrouwd en had geen kinderen, maar was een heel actieve dame. In 2006 liet ze als eerbetoon aan haar vader nog een boek over hem schrijven met de titel Doe nooit onbezonnen zaken. Albert Moortgat was oorlogsburgemeester in Breendonk. Gabriëlla legde zelf in 1959 als eerste vrouwelijke schepen in ons land de eed af in de Breendonkse gemeenteraad. Een van haar eerste verwezenlijkingen als schepen van onderwijs was het aanleggen van centrale verwarming in de school.

'Gabriëlla hield van haar dorp, van Breendonk', reageert de Puurse burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). 'In 2005 werd ze erelid van Toerisme Klein-Brabant-Scheldeland. Iedereen kon altijd op haar rekenen om de vele culturele en toeristische troeven van Klein-Brabant te promoten. We zijn Gabriëlla heel dankbaar voor wat ze voor Klein-Brabant betekend heeft.'

Met haar Stichting Gabriëlla Moortgat reikte ze tot enkele jaren geleden elk jaar een prijs van 25.000 euro uit aan een vrouw die zich uitzonderlijk verdienstelijk maakte. In 2005 kreeg ze zelfs bezoek van prinses Astrid.

Broer Albrecht (Bert) Moortgat, die brouwerij Duvel-Moortgat groot maakte, overleed een jaar geleden, op 26 april 2011 op 79 jaar. Gabriëlla Moortgat wordt vrijdag 4 mei om 11.30 uur in de Sint-Leonarduskerk aan Breendonk-Dorp begraven.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio