Cultuurprogramma moet Eerste Wereldoorlog groots herdenken

Alle 600.000 doden komen op één lijst

Alle 600.000 doden komen op één lijst

Onder anderen gedeputeerden Gunter Pertry en Guido Decorte lichtten gisteren al een tip van de sluier voor de grootse herdenking van WOI op.mvn Foto: © michel vanneuville

WEST-VLAANDEREN - Het provinciebestuur laat naar aanleiding van de komende herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog (WOI) een quasi volledige namenlijst opmaken van alle gesneuvelden, militairen én burgers. Het project maakt deel uit van 'GoneWest', een groots cultuurprogramma.

'Dit is een uniek project. Nog nooit werd een namenlijst opgemaakt met alle op Belgische bodem gesneuvelde slachtoffers van WOI, zowel burgers als militairen.' Gedeputeerde Gunter Pertry (SP.A) lichtte gisteren samen met zijn collega Guido Decorte (CD&V) een tip van de sluier op over de grootse plannen die het provinciebestuur koestert rond de herdenking van honderd jaar 'Groote Oorlog'.

Eén van de blikvangers is het samenstellen van een dodenregister dat om en bij de 600.000 namen zal tellen en alle namen op de verschillende bestaande lijsten moet samenbrengen. Piet Chielens van het In Flanders Fields Museum in Ieper krijgt de leiding en zal een beroep doen op zoveel mogelijk vijfdejaarsleerlingen uit het middelbaar onderwijs in West-Vlaanderen.

'Er wordt in het schooljaar 2011- 2012 met de opmaak van de lijst gestart', legt Pertry uit. 'Samen met Westtoer is de provincie van plan om een grootse herdenking op poten te zetten. In elk herdenkingsjaar, van 2014 tot en met 2018, zal een nieuw cultuurprogramma met verschillende evenementen georganiseerd worden onder de naam 'GoneWest'. Die programma's zullen enkele weken duren en plaatsvinden in een periode van belangrijke historische herdenkingsmomenten, zoals van 22oktober tot 24december 2014. Het thema is dan 'Van kindermoord tot kerstbestand' en belicht onder meer de periode tussen de slachting bij Steenakkermolen in Langemark in 1914 en de vreemde, zeer korte wapenstilstand met Kerstmis van datzelfde jaar, toen de soldaten van beide legers zelfs een partijtje gingen voetballen. Voor sommige projecten geven we rechtstreeks opdracht aan enkele voorname cultuurmakers in West-Vlaanderen: Patrick Smagghe van 4AD en Bavo Vanden Broeck van het Dranouter Festival voor de muzikale insteek, Jan Moeyaert van de vzw Ku(n)st voor de beeldende kunst, Piet Chielens en schrijver Erwin Mortier voor literatuur en podiumkunsten.'

Pertry voegt eraan toe dat er een subsidiereglement komt voor cultuurevenementen die door andere besturen en organisaties worden ingericht en eveneens in het 'GoneWest'-verhaal kunnen passen.

De opmaak van het dodenregister is trouwens de eerste rechtstreekse opdracht die de provincie in het kader van 'GoneWest' geeft en dat heeft zo zijn reden. 'We leggen daarmee meteen de inhoudelijke rode draad vast: de mens en zijn levensverhaal in deze gruwelijke geschiedenis. De provincie beschouwt deze herdenking niet als een voetnoot', besluit Pertry.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio