Serry riskeert jaren cel in enorme drugszaak

Serry riskeert jaren cel in enorme drugszaak

Pierry Serry Foto: rr

AALTER - Pierre Serry, een van de hoofdverdachten in de kasteelmoord, is volgens het Gentse parket ook de spilfiguur in een van de grootste drugszaken ooit in ons land. De Gentse raadkamer oordeelde gisteren dat hij en vier kompanen binnenkort voor de rechter moeten verschijnen.

Pierre Serry raakte de jongste maanden in heel Vlaanderen bekend door zijn rol in de kasteelmoord. Het gerecht beschouwt hem als de man die de moordenaars ronselde. Maar Serry heeft al veel meer criminele waters doorzwommen. Hij staat bij het Gentse gerecht ook bekend als een van de grootste drugshandelaars die ons land ooit gekend heeft. De raadkamer oordeelde gisteren dat Serry en vier anderen zich daarvoor moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Serry, die momenteel in voorhechtenis zit, riskeert een jarenlange veroordeling.

De drugszaak dateert uit het voorjaar van 2009. Na maanden intensief speurwerk stootte de drugseenheid van de Gentse federale politie in de haven van Antwerpen op een container met daarin niet minder dan 380kilo cocaïne. Straatwaarde: 19miljoen euro. De drugs waren afkomstig uit Zuid-Amerika, en zaten in dertien dozen met telkens 28 pakketten cocaïne verstopt tussen een lading decoratiemateriaal. Met bananenbladeren hadden de smokkelaars tevergeefs geprobeerd de reukzin van de speurhonden te misleiden. Via de haven van Antwerpen zou het goedje verhandeld worden in de rest van Europa.

De politie was zo slim de drugs niet meteen in beslag te nemen, maar de container een tijd in de gaten te houden. De dag nadien al werd de container opgehaald en overgebracht naar een loods in het West-Vlaamse Harelbeke. Diezelfde dag nog werden DidierL., die de loods huurde, chauffeur AlexanderD.M. en een vrouw ingerekend.

Kleine garnalen

Het onderzoek naar de containers paste echter binnen een groter onderzoek: dat naar Pierre Serry, de eigenaar van het bedrijf dat de containers vervoerde. Hij was toen al een bekende voor het gerecht, onder meer door het ontduiken van accijnzen en het bezit van illegale hormonenpreparaten.

In juni 2009 kwamen alle verdachten voorwaardelijk vrij. Serry moest daarvoor wel een borgsom van 75.000euro betalen.

Gisteren, meer dan drie jaar na de feiten, werd de zaak verwezen naar de correctionele rechtbank. Behalve Serry, DidierL. en AlexanderD.M. zijn er nog twee andere verdachten, onder wie een Nederlander. Een zesde betrokkene is ondertussen overleden. De advocaten van de verdachten hebben nu 15 dagen om in beroep te gaan tegen de verwijzing.

Meester Walter Van Steenbrugge, advocaat van DidierL., reageerde niet verbaasd op de verwijzing van zijn cliënt. ‘We gaan geen verzet aantekenen. Mijn cliënt werd voor de kar gespannen door de grote jongens in dit dossier en dat zal duidelijk worden tijdens een openbare zitting.'

Ook meester Frank Scheerlinck, die optreedt voor AlexanderD.M., minimaliseert de rol van zijn cliënt. ‘Hij was niet meer dan een kleine garnaal', klinkt het.

Serry wordt ook in deze zaak verdedigd door advocaat Hans Rieder, die hem – na een korte onderbreking – ook weer bijstaat in de kasteelmoord.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees