Fort van Haasdonk staat te koop voor 82.000 euro

BEVEREN - Het fort van Haasdonk staat sinds 1986 te koop. Veel interesse was er tot nu toe niet, maar momenteel werpt de gemeente Beveren zich op als voorname kandidaat.

De militaire verdedigingsgordel rond de stad Antwerpen bestond uit twee ringen van forten. Die forten moesten Antwerpen beschermen. Ze werden gebouwd tussen 1859 en 1914. Alle forten samen vormen een bijna honderd kilometer wijde ring rond de stad. Het bekendste is het fort van Breendonk, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 3.500 gevangenen verbleven.

Het fort van Haasdonk maakte deel uit van de buitengordel en was het meest westelijke verdedigingspunt rond Antwerpen. Het fort kon in oorlogstijd ongeveer 330 manschappen herbergen maar is in geen van beide Wereldoorlogen gebruikt. Het fort is nog altijd militair domein, maar staat sinds 1986 te koop.

De gemeente Beveren toonde van bij het begin interesse om het geheel te kopen, maar wou de vraagprijs van 450.000euro voor het 22 hectare grote domein niet betalen. Voor de conciërgewoningen op het domein zijn er geïnteresseerden genoeg, maar voor het fort is de belangstelling een stuk minder, ondanks de zeer goede staat waarin het zich bevindt. Sinds 2002 is het namelijk een beschermd natuurmonument dat dienst doet als overwinteringsreservaat voor vleermuizen. Het gemeentebestuur is nog altijd kandidaat, maar alleen voor het fort met de omwalling én op voorwaarde dat het beheer verder gezet wordt door Natuurpunt Wal.

De gracht is populair bij de vissers en de recreatieve weg errond trekt jaarlijks vele wandelaars. De minimum biedprijs voor het lot is 82.000euro. De aanpalende weilanden en de oude conciërgewoningen worden als aparte loten aangeboden. Arno Thomaes van Natuurpunt Wal: ‘Wij staan in voor het beheer van het fort voor het ministerie van Landsverdediging en we onderhandelen met het gemeentebestuur om dat verder te zetten wanneer dat het fort zou verwerven.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio