Restaurateurs werken 22 jaar aan plankengewelf in Sint-Pietersabdij

‘Ik droomde veelvan dit plafond'

Schepen Peeters (van links naar rechts), restaurateur Hugo Vandenborre en schepen Decaluwe kregen een foto van het gewelf cadeau. jul Foto: © julie landrieu

GENT - Na 22 jaar is het plankengewelf van de refter van de Sint-Pietersabdij eindelijk gerestaureerd. Voor restaurateurs Miek Lauwers en Hugo Vandenborre was het retoucheren van de schilderingen een echt monnikenwerk, waar ze 35.000 uur mee bezig waren.

Tien jaar. In die tijdsspanne moesten de restaurateurs de klus oorspronkelijk klaren, maar uiteindelijk duurde de restauratie van het plankengewelf van de refter ruim dubbel zo lang.

‘Toen we eraan begonnen, hadden we nooit gedacht dat we hier 22 jaar later nog zouden zitten', vertelt restaurateur Hugo Vandenborre. ‘De ribben die over het plafond lopen, zouden oorspronkelijk niet geschilderd worden, maar dat hebben we uiteindelijk toch gedaan. Doordat daar zoveel kantjes en hoeken aan zitten, vormen die eigenlijk een derde van de totale oppervlakte. Bovendien werden de werken af en toe stilgelegd omdat er even geen sponsoring was of omdat er een betonnen vloer moest worden uitgebroken.'

In 1989 werden de planken van het plafond gehaald, waarna ze alle 1.920 werden opgekuist en bijgeschilderd, goed voor zo'n 35.000 manuren werk. Meer dan twintig jaar op hetzelfde plafond kijken, een mens zou van minder knettergek worden.

‘In het begin heb ik van die planken gedroomd, ja. Maar dat went wel. Om het werk spannend te houden, zijn we begonnen met de gemakkelijke stukken, om daarna geleidelijk de moeilijkere delen aan te pakken. Zo bleef het een uitdaging', zegt Vandenborre.

Het is met een dubbel gevoel dat de man nu afscheid neemt van ‘zijn' plafond. ‘Ik ben blij met het resultaat. Maar toch doet het raar om het gewelf weer af te geven, want na 22 jaar is het een deel van mezelf geworden.'

Geduld

Het resultaat van de geduldige arbeid van de restaurateurs mag er alleszins zijn. Schepen van Facility Management Christophe Peeters (Open VLD) was zelfs zo enthousiast dat hij zich liet ontvallen dat ‘Gent nu ook haar eigen Sixtijnse kapel heeft'.

De refter dateert uit de vijftiende eeuw, maar pas drie eeuwen later werd het plankengewelf beschilderd met taferelen uit het oude en het nieuwe testament die naar eten en drinken verwijzen. Maar door de eeuwen heen raakten de beschilderingen verloederd.

De renovatie kon gebeuren door de financiële steun van de firma ATS en het bouwbedrijf Denys. Naar aloude traditie werden de gezichten van de mecenassen vereeuwigd in de beschilderingen. Daarmee hielpen de twee CEO's meteen ook een probleem voor de restaurateurs uit de wereld. Twee figuren op de schilderingen hadden namelijk geen hoofd meer omdat iemand in de negentiende eeuw het idee kreeg om een dakvenster in het gewelf te steken.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio