Grensgemeenten bundelen krachten in ‘Linieland van Waas en Hulst'

BEVEREN-WAAS/STEKENE - Volgende maand wordt in onze regio de allereerste Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) ‘Linieland van Waas en Hulst' opgericht.

Zeven besturen maken deel uit van de EGTS: de grensgemeenten Sint-Gillis-Waas, Beveren, Stekene en Hulst, de provincies Oost-Vlaanderen en Zeeland en Interwaas. De zetel van de EGTS komt in het gemeentehuis van Sint-Gillis-Waas. Er komt ook een Linieraad, waarin elke deelnemer één persoon zal afvaardigen.

Alle besturen betalen een bijdrage die berekend is op het aantal inwoners. Het totale werkingsbudget komt daarmee op 115.000 euro. ‘De voornaamste taak van de EGTS bestaat uit het uitvoeren van projecten in de grensregio rond havenontwikkeling en economie, mobiliteit, natuur, recreatie, cultuurhistorie en wonen', zegt burgemeester Remi Audenaert (CD&V) van Sint-Gillis-Waas.

‘De ambitie is groot. We willen de grensoverschrijdende samenwerking tussen de besturen versterken en zoeken daarvoor steun via Europese subsidies.'

Rotonde aanleggen

Audenaert: ‘Momenteel zijn al elf concrete projecten geselecteerd. Zo gaat het EGTS het knelpunt van de grensovergang aan Kapellebrug tussen Stekene en Hulst aanpakken. Vooral in het weekend staan daar dikwijls lange files. Daarom wordt gedacht aan de aanleg van een rotonde. In Sint-Gillis-Waas willen we café De Oude Statie ombouwen tot toeristisch centrum. We gaan ook iets doen rond kinderopvang. In Nederland kunnen kleuters pas vanaf 4 jaar naar school. Het gevolg is dat onze kleuterscholen overspoeld worden. Ook rond bibliotheken plannen we naast de al bestaande initiatieven nog meer gemeenschappelijke voorzieningen. Andere projecten zijn het ontwikkelen van een gezamenlijke woonvisie in de grensdorpen Clinge/De Klinge en Kieldrecht/ Nieuw-Namen, de herwaardering van het kanaal Stekene-Hulst en waterrecreatie op de Schelde. Er komen ook grensoverschrijdende natuurparken: Groot-Saeftinghe en de Zeeuws-Wase bossen.'

Verder moet er een netwerk van toeristische informatiepunten langs de grens komen. ‘Fiets-, wandel- en ruiterpaden zullen daarbij worden doorgetrokken. Ook het openbaar vervoer zal verbeteren. Een deelproject is een bushalte en carpoolparking aan de afrit Kemzeke voor bezoekers van de Zeeuws-Wase bossen en Hulst', aldus de burgemeester.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio