Drie Europese records bij eerste sprintwedstrijd

Wielemie rijdt limiet voor Paralympics

Wielemie rijdt limiet voor Paralympics

In Marieke Vervoort blijkt ook een snelle sprinter te schuilen. ibo Foto: © ibo

DIEST - Tijdens haar eerste sprintwedstrijd ooit veegde rolstoelatlete Marieke Vervoort uit Diest meteen drie Europese records van de tabellen en reed ze de limiet voor de Paralympics in Londen.

'Om eens te oefenen.' Met die instelling reisde rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort (31) uit Diest vorige week naar Kroatie, om er voor het eerst in haar leven deel te nemen aan een sprintwedstrijd voor wheelers. Die 'oefening' bleek beter mee te vallen dan verwacht. Marieke veegde de Europese records op de 100, 200 en 400 meter sprint van de tabellen en reed bovendien ook nog eens de limiet voor de Paralympics in Londen, de Olympische Spelen voor mensen met een lichamelijke handicap.

Of Marieke vanaf 29 augustus ook effectief aan de Paralympics mag deelnemen, is nog niet helemaal zeker. 'Het is nog even afwachten', zegt Marieke. 'Maar omdat ik drie Europese records verbroken heb, heeft de federatie wel een wildcard aangevraagd. Hopelijk krijg ik die ook, want enkele kenners hebben me in Kroatie gezegd dat ik zeker en vast kans maak op een medaille.'

En dat mag op z'n zachtst gezegd een wonder heten. Want Marieke mag dan geen leek zijn op het vlak van sport, een sprintwedstrijd had ze tot voor kort nog nooit gereden. 'Ik reed alleen triatlons en marathons', zegt ze. 'Lange afstanden dus, waar het vooral aankomt op uithouding. In de sprint draait het om explosiviteit. En blijkbaar ligt mij dat ook wel. Ik mag sowieso deelnemen aan het wereldkampioenschap in Groningen. Eigenlijk was ik ook al te laat om me daar voor in te schrijven, maar dankzij mijn records heb ik daarvoor een wildcard gekregen.'

Marieke Vervoort kreeg op haar veertiende te horen dat ze aan de zeldzame spierziekte Sympathische Reflex Dystrofie leed. Vijf jaar later belandde ze in een rolstoel. Dat betekende echter niet dat ze in een hoekje kroop. Wielemie koos voluit voor een carrière als rolstoelatlete en schopte het tot de Iron Man in Hawaï.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio