Geel zet vereffening op agenda

Mol-Wezel hoopt op nieuwe Kempense fusieclub in derde klasse via overname van stamnummer

mhb
Foto: © AVT-PRESS/VERHOEVEN

GEEL/MOL - Maandag weten we of Verbroedering Geel als dusdanig blijft bestaan. Voorzitter William Verkest zet de vereffening op de agenda van de bijzondere algemene vergadering. 'Als we dan niet rond zijn met de investeerders, werpen we de handdoek', zegt Verkest.Op de dagorde voor de bijzondere algemene vergadering volgende week maandag luidt agendapunt twee: 'ontbinding en vereffening'. Het document gaat uit van de interim-voorzitter van derdeklasser Verbroedering Geel William Verkest.

Het bericht komt er nadat de besprekingen over een overname door de Egyptische investeerder Wadi Degla, die ook met Lierse in zee ging, zijn afgesprongen. Afgelopen weekend zette Geel, dat uit tweede klasse degradeerde, zijn 150jeugdspelers op straat.

'Omdat de vereffening op de agenda staat, wordt die nog niet gestemd. Tot maandag kunnen we de vereffening nog afwenden', zegt Geel-voorzitter William Verkest. 'We praten met enkele investeerders, maar momenteel is er nog niet voldoende geld. Als dat maandag nog steeds het geval is, werpen we de handdoek. Eerder niet.'

Schuldenput

Voorzichtige schatters ramen de schuldenput op zowat drie miljoen euro, maar een informant die inkijk heeft in de boekhouding spreekt over mogelijk vijf miljoen euro. Belangrijkste schuldeisers zijn ex-voorzitter Vic Keersmaekers (2,5miljoen euro) en François Lornoy (1miljoen euro), terwijl er nog spelerslonen en rekeningen moeten worden betaald.

Geel is niet de enige Kempense club die financieel in de problemen raakte. Herentals, Turnhout en Lierse kenden eveneens beroerde tijden. Westerlo-manager Herman Wijnants pleit al langer voor één leefbare Kempense club.

'Ik dans allesbehalve op het graf van Geel. Integendeel, ik maak me stilaan ook zorgen over Westerlo', zegt Wijnants. 'We kunnen niet op steun van het lokale bestuur rekenen zoals de Waalse clubs, en met de extra dalers volgend seizoen komt de gevarenzone dichterbij. Laat dit duidelijk zijn: bij ons staat de deur voor een samenwerking met Geel nog steeds open.'

Fusieclub in derde?

Waarschijnlijker is evenwel de fusie van Verbroedering Geel met derdeklasser Mol-Wezel. Als de fusieclub het stamnummer van Mol-Wezel overneemt, kan die gewoon in derde klasse blijven voetballen.

Zonder fusie zakt Geel bij vereffening minimaal één reeks. In het slechtste geval kan de voetbalbond de werking van de club stopzetten.

'Als het schepencollege van Geel de toestemming geeft om met een nieuwe club in Geel te voetballen, dan is de kans bijzonder groot dat de fusie er komt', zegt de voorzitter van Mol-Wezel Staf Van den Brande.

Komt de fusie er, dan neemt allicht vierdeklasser Kelmis de extra plaats in derde klasse in. Geel-voorzitter William Verkest doet er echter alles aan om dat scenario af te wenden.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio