Minder hop geproduceerd dit jaar

Hoptelers moeten beter samenwerken

© © Piet Lesage

Sven Gatz, directeur van de Unie van Belgische Brouwers, pleit voor een nauwere samenwerking tussen de hoptelers in de regio Poperinge.

Piet Lesage

Sven Gatz vindt dat de hoptelers in Poperinge beter moeten samenwerken. Dat zei hij op de proclamatie van de nationale hopprijskamp. Sven Gatz brouwt zelf bier voor eigen verbruik. 'Er is een te grote versnippering van de hopteelt. Ik wil dat daarover een studie gemaakt wordt. Die moet de hopteelt in kaart brengen. Er moet gekeken worden hoe de hopsector op middellange termijn, in vijf tot tien jaar, sterker kan worden,' verduidelijkt Gatz. Toch blijft hij hoopvol, omdat volgens hem het bierverbruik wereldwijd zal stijgen. Dat zal ook de vraag naar hop doen groeien.

Goede kwaliteit

Hopteler Eric Lagache, voorzitter van de vzw Hop, stelde dat de hopoogst minder groot is dan normaal, maar dat de kwaliteit wel goed is. Hij deed een oproep naar de Belgische brouwerijen om te kiezen voor Belgische hop en die te kopen aan prijzen die de hopsector leefbaar houden. Want momenteel ligt de kostprijs voor de hopteler hoger dan de verkoopprijs. Ook hij vraagt dat hoptelers minder op zichzelf te werk gaan en eensgezind hun hop aanbieden op de markt. Daar zullen alle telers beter van worden, denkt Lagache.

Hij meldde ook dat al vijf brouwerijen het logo 'Belgische hop' hebben aangevraagd. Ze mogen dat logo op het etiket van hun bierflesjes plaatsen als hun bier gebrouwen wordt met minstens vijftig procent Belgische hop. Het Belgische hopareaal bestaat uit ongeveer 190 hectare. Dat blijft de laatste jaren stabiel. Op wereldvlak is er een daling van ruim 3.000 hectare tot 48.500 hectare. De daling doet zich vooral voor in Amerika, China en Tsjechië.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio