Aalterse sous-chef De Karmeliet in pand vroegere De Averulle

Broes Tavernier opent 't Vijfde Seizoen

Broes Tavernier opent 't Vijfde Seizoen

Chef-kok Broes Tavernier en vrouw Lien aan de toog van hun nieuwe bar.mye Foto: © Erwin Mynsberghe

AALTER - Aalter is binnenkort weer een culinair topadres rijker. Waar vroeger De Averulle huisde, opent Broes Tavernier samen met zijn vrouw Lien op 1 november restaurant 't Vijfde Seizoen. 'We gaan terug naar de basics', zegt de jonge chef.

De Karmeliet, Hof van Cleve, 't Molentje, Sir Anthony Van Dijck... wie als kok op 29-jarige leeftijd dergelijke adelbrieven kan voorleggen, moet wel bezeten zijn door de culinaire microbe.

'Dat klopt', lacht Broes Tavernier die de zoon is van de voormalige Groen!-minister Jef Tavernier. 'Er bestaat een vriendenboekje waarin ik als zesjarige geschreven heb dat ik kok wil worden. Mijn ouders wilden echter dat ik mijn humanoria zou afwerken. Daarom lieten ze mij op 14-jarige leeftijd een vakantiejob doen aan de kust. Daar mocht ik dan dagelijks honderden mosselpotten afwassen. Op het einde vroegen mijn ouders of ik het nog altijd zag zitten om in de horeca te werken. Ja was mijn duidelijk antwoord. Ik begon aan de Brugse hotelschool Spermalie en heb daarna nog een jaar patisserie gevolgd aan Ter Groene Poorte in Brugge.'

Vorige week nam de jonge chef afscheid van het fornuis van het Brugse driesterrenrestaurant De Karmeliet waar hij samen met patron Geert Vanhecke drie jaar geleden bistro De Refter opstartte. Nu gaat alle aandacht uit naar de opening van zijn eigen restaurant 't Vijfde Seizoen in de Aalterse Stationsstraat. Tegen 1 november moet alles afgewerkt zijn voor de opening.

'In mijn keuken wil ik terug gaan naar de pure basics, namelijk de terroir', benadrukt Broes. 'Een asperge moet een echte asperge zijn en geen schuimpje. Het moet gaan over koken en het product op uw bord. Dus geen moleculaire toestanden bij mij. De kaart zal ook meegaan met de seizoenen en er zal zoveel mogelijk met Belgische producten worden gewerkt. Daar mag bijvoorbeeld al eens een vol-au-vent op staan of kabeljauw uit Nieuwpoort. Er zal keuze zijn tussen een vegetarisch voor- en hoofdgerecht waarvan niemand het vlees of de vis zal missen. Naast de kaart zal er ook een drie- en een viergangenmenu aangeboden worden voor respectievelijk 39 en 49 euro. 's Middag serveren e een lunch voor 19 euro. Dit moet een vlotte formule worden waar je op één uur weer buiten bent.'

In de keuken wordt Broes bijgestaan door de twee sous-chefs Jeroen en Sander. In de zaal ontvangt vrouwlief Lien de gasten. 'Ik heb altijd graag in de horeca gewerkt', zegt ze. 'Zonder elkaar zouden we het wel niet doen, want vertrouwen is heel belangrijk bij het runnen van een restaurant. We zien het zitten. 'Eindelijk', horen we in Aalter vaak zeggen als ze over onze nieuwe zaak horen.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio