Gouden Roos live op Italiaanse televisie

Bedevaartsoord Scherpenheuvel ontvangt dit weekend de Gouden Roos die de paus schonk aan het Mariabeeld van de parochie. De plechtigheid wordt live uitgezonden op de Italiaanse televisie.

(IBO)

In Scherpenheuvel is mei dit jaar méér dan alleen maar bedevaartsmaand. Het is ook Mariamaand en dat wordt dit jaar extra in de verf gezet. Want zondag wordt de Gouden Roos die paus Benedictus XVI aan het bedevaartsoord schonk voor zijn Mariabeeld officieel overhandigd tijdens een viering. Die wordt voorgegaan door de pauselijke nuntius en aartsbisschop Léonard. De plechtigheid wordt live uitgezonden op de Italiaanse televisie. De zender van de Italiaanse bisschoppenconferentie onderstreept daarmee de betekenis van de onderscheiding.

De Gouden Roos is een van de oudste en belangrijkste onderscheidingen binnen de kerk. Eentje waar de paus bovendien zeer zuinig op is. De jongste duizend jaar werd de Gouden Roos amper 180 keer uitgereikt. In de meeste gevallen aan personen. Nu valt dus ook bedevaartsoord Scherpenheuvel in de prijzen. ‘Hier moeten we niet bescheiden over doen', liet pastoor Luc Van Hilst (44) uit Scherpenheuvel zich al ontvallen. ‘Die erkenning viel in het verleden alleen bedevaartsoorden met internationale erkenning te beurt. Dit is dan toch een teken dat Scherpenheuvel nu ook in dat rijtje thuishoort.'

De Gouden Roos wordt zondag om 15 uur plechtig overhandigd in de basiliek. Niet door paus Benedictus zelf, wel door zijn afgevaardigde Giacinto Berloco. Om 16 uur volgt een grote viering in de Mariahal die wordt voorgegaan door aartsbisschop Léonard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus