Analyse

Waarom Bölöni een toptrainer is

Laszlo Bölöni staat bij Standard onder druk. Het zou maar al te gortig zijn om de wenkende crisis in zijn schoenen te schuiven.

Vorig seizoen werd de 56-jarige Roemeen nog door de spelers uit eerste klasse uitgeroepen tot Trainer van het Jaar. Een terechte keuze, want hij was erin geslaagd na het kampioenenjaar van Michel Preud'homme de Rouches aan de top van het Belgische voetbal te houden. Meer nog, Standard had in Europa geschitterd. Niet alleen met mooie resultaten maar ook met voetbal dat we in jaren niet meer van een Belgisch clubteam hadden gezien. Bölöni introduceerde de 4-2-3-1 niet alleen definitief op onze velden, hij liet Witsel en Defour als verdedigende middenvelders spelen met daarvoor Dalmat-De Camargo-Jovanovic en in de spits Mbokani. Zes aanvallend ingestelde spelers, ook op Europese verplaatsingen. Zelfmoord, zeiden de meeste Belgische trainers. Maar ze zaten ernaast.

Aanpak uitgewerkt

Het voetbal was overrompelend. Het blonk on-Belgisch uit door durf, combinatievermogen en opportunisme. De aanpak van Bölöni was verfrissend. Geen verbloemingtechnieken maar eerlijk en soms keihard voor de jongeren. Het was zijn gang of de uitgang. Hij trainde doorgedreven op techniek. Met de enorme vooruitgang als resultaat. Steven Defour, Oguchi Onyewu, Bonfim Dante, Marouane Fellaini, Dieumerci Mbokani, Milan Jovanovic en Axel Witsel belandden vanuit het niets in de notitieboekjes van Europese topscouts.

Standards sterke man Luciano D'Onofrio denkt, aangemoedigd door de resultaten, dat de aanpak dit seizoen uitgewerkt is. De jongeren zijn nog vol ontzag maar de ouderen hebben het gehad, heet het. Welke ouderen, vragen we ons dan af. Er lopen bijna alleen nog jongeren rond. Onyewu, Dante en Fellaini zijn vertrokken. Defour is geblesseerd en Witsel was twee maanden geschorst. Mbokani en Jovanovic kunnen het moeilijk opbrengen elke week te flitsen, maar is dat enkel de schuld van de trainer? Vorig seizoen bekeek Bölöni spelers als Mulemo en Goreux nog niet met zijn achterste, nu moet hij ze wekelijks laten opdraven samen met kindvoetballers als Carcela, Mangala, Victor Ramos en Felipe. Die waren vorig jaar nog niet klaar voor de Pro League.

Standard is met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar veruit de jongste ploeg in de Champions League, gemiddeld een jaar jonger dan de tweede, Maccabbi Haifa. De Israëliërs doen het met nul punten uit vijf wedstrijden aanzienlijk slechter dan het piepjonge Standard, dat vanavond zelfs nog uitzicht heeft op overwintering in de Champions League.

Uitgeholde spelersgroep

De enige fout die Bölöni tot hiertoe heeft gemaakt, is van in het begin van het seizoen de Champions League laten prevaleren op de Belgische competitie. Maar kun je hem zelfs dat verwijten? Met de uitgeholde spelersgroep wist hij dat hij een keuze moest maken en de lange onbeschikbaarheid van Witsel en Defour versterkte die gedachte alleen maar. De keuze is eigenlijk volledig te begrijpen, anders had Standard nooit tot de laatste CL-speeldag meegedaan om de volgende ronde te bereiken. Toen Bölöni die keuze maakte, was er ook niemand in de bestuurskamer om hem terug te fluiten. Nu de achterstand groter is dan voorzien, zou het wel heel opportunistisch zijn om Bölöni het kind van de rekening te maken.

Europees voetbal en competitie samengevoegd haalt de Roemeen nog altijd het maximum uit deze piepjonge en onervaren spelersgroep. Hij maakt spelers beter, speelt nog altijd offensief voetbal en bereikt het hoogst haalbare.

Laszlo Bölöni is niet de persoon die voor de sfeer zal zorgen op verjaardagsfeestjes, maar ik vraag me wel af: wat moet je meer doen om een toptrainer te zijn?

Corrigeer