Zware medische ingrepen gebeuren wel in Eeklo

Ziekenhuis Sijsele verandert in zorghotel Sanapolis

DAMME - In 2017 zal het ziekenhuis AZ Alma van Sijsele verhuizen naar de nieuwbouw aan de Ringlaan in het Oost-Vlaamse Eeklo. Op de site aan de Gentse Steenweg komt Sanapolis, een zorghotel waar patiënten kunnen revalideren na een zware operatie.

De site van het AZAlma aan de Gentse Steenweg krijgt een nieuwe invulling eens het ziekenhuis is verhuisd naar de Ringlaan in het Oost-Vlaamse Eeklo. De Congregatie van de Zusters van Liefde wilden echter niet dat er op hun site geen zorgen meer werden toegediend. Daarom komt op die plaats het zorghotel Sanapolis, verwijzend naar het vroegere sanatorium op diezelfde site. Het zorghotel is een samenwerking tussen het ziekenhuis, de RVT Morgenster en Mensana.

Revalidatie

‘Het is de bedoeling dat de patiënten verder op raadpleging kunnen komen in Sijsele', legt Marc Van Hulle uit, woordvoerder van het AZ Alma. ‘Voor zware ingrepen worden de patiënten doorgestuurd naar het nieuwe ziekenhuis in Eeklo. In Sijsele kunnen ze dan ook terecht in het zorghotel. Dat is een plaats waar patiënten na zware operaties gedurende weken of maanden kunnen revalideren na een ingreep van de schouder of rug.' Het is ook de bedoeling dat het gedeelte woonzorgcentrum wordt uitgebreid en ook de mogelijkheden om assistentiewoningen te bouwen of kamers te realiseren voor kortverblijf, worden bekeken. Op diezelfde site kunnen ook jongeren terecht om te zwemmen, fitnessen of voor wellness. Een werkgroep zal de komende maanden en jaren de toekomst van de site vastleggen.

De Damse burgemeester Dirk Bisschop (CD&V) is gelukkig met het nieuws. ‘Toen ik vernam dat het ziekenhuis zou verhuizen naar Eeklo kreeg ik schrik voor de werkgelegenheid in onze streek', vertelt hij. ‘In het ziekenhuis werken heel wat mensen uit onze regio. Maar de nieuwe invulling van de site is goed voor onze toekomst en heel veel mensen kunnen in Sijsele blijven werken. Het is natuurlijk ook een pluspunt dat de Dammenaars nog altijd in het ziekenhuis terecht kunnen voor consultaties bij dezelfde dokters.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio