brouwerij Duvel brouwt 65.000 exclusieve flessen

Weddenschap wekt Duvel Tripel Hop weer tot leven

PUURS - Brouwerij heeft er een nieuwe Duvel bij. En dat dankzij een weddenschap. Al zal de Duvel Tripel Hop slechts tijdelijk verkrijgbaar zijn.

Tijdens een brouwerijbezoek in maart sloten de Lambikstoempers uit Halle een straffe weddenschap af met de Breendonkse brouwers.

Duvel Tripel Hop, dat in 2007 al eens eenmalig werd uitgebracht en meteen was uitverkocht, moest opnieuw gebrouwen worden als de Lambikstoempers minstens 10.000 Facebookvrienden zouden verzamelen. Heel ambitieus, dacht men bij Duvel. Maar nog geen maand later telde de Facebookgroep al 16.000 fans. De Lambikstoempers slaagden op de netwerksite met hun pagina ‘Wij willen Duvel Tripel Hop'. Belofte maakt schuld: de Duvel-brouwerij moest het exclusieve bier opnieuw brouwen.

De eerste flessen werden gisteren door Michel Moortgat (gedelegeerd bestuurder van Duvel), de Duvelbrouwers, de Lambikstoempers en een delegatie Facebookfans voorgeproefd. Aan dezelfde toog in de brouwerij waar de weddenschap was afgesloten.

‘We zijn de Lambikstoempers eigenlijk dankbaar dat ze ons ertoe hebben aangezet opnieuw een minder toegankelijk bier te brouwen', zegt Michel Moortgat.

‘Deze keer ga ik er voldoende flessen van inslaan', zegt Lambikstoemper Johan ‘Wanne' Madalijns. Drie jaar kwamen er 22.000 flessen op de markt die meteen uitverkocht waren. Nu is dat met 65.000. flessen het drievoud.

Dit brouwsel, met een alcoholpercentage van 9,5procent, bevat drie hopsoorten (vandaar Duvel Tripel Hop). ‘We hebben het originele recept van drie jaar geleden volledig gerespecteerd, de eerste tussentijdse proeverij beloofde al veel goeds', zegt brouwmeester Hedwig Neven.

Ook de proevers waren gisteren erg tevreden met de smaak. Het exclusieve bier smaakt iets bitterder dan gewone Duvel. ‘Het is een heel aangenaam bier', zegt bierkenner Geert Van Lierde. ‘Het smaakt naar de Duvel van 20 jaar geleden.'

Ook Jan Steurs en Lieven De Ly vinden Duvel Tripel Hop geslaagd. ‘Hij heeft een heel rijke maar tegelijk aparte smaak. Lekker, al vinden we de gewone Duvel nog altijd ietsje lekkerder.'

Vanaf begin oktober is Duvel Tripel Hop verkrijgbaar bij de drankenhandelaar. Vanaf half oktober liggen de flessen ook in de supermarkt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio