Handelaars centrum eisen buurtinformatienetwerk

Ramkrakers aan de haal met tweedehandse kinderkleding

Ramkrakers aan de haal met tweedehandse kinderkleding

sbr Foto: © STEFAAN BEEL

ROESELARE - Dieven vernielden in de nacht van vrijdag op zaterdag de glazen deur van kinderboetiek Nounours in de Jan Mahieustraat. Ze roofden enkele rekken met tweedehandse kinderkleding leeg. Na de nieuwe ramkraak wordt de roep van de Roeselaarse handelaars om een buurtinformatienetwerk groter.

Hoewel het inslaan van de glazen winkeldeur een enorm lawaai moet hebben gemaakt, was het een politieman in burger, en geen buurtbewoner, die iets voor twee uur vrijdagnacht de inbraak in Nounours vaststelde. Na een etentje in de stad stapte de agent naar zijn wagen en vond kinderkleding op de stoep voor de boetiek in de Jan Mahieustraat. Omdat de ramkraak wellicht al een tijdje eerder had plaatsgevonden, was er geen spoor van de daders.

‘Toen we een telefoontje van de politie kregen, zijn we direct naar onze winkel gekomen', zucht Mieke Vandamme, die de winkel al vijftien jaar uitbaat.

Enkele rekken met spullen voor meisjes van 0 tot 1 jaar waren leeg, net als een rek met dure jassen. Erg vervelend, want eigenlijk zijn de meeste stukken nog eigendom van klanten die ze afleverden om tweedehands te verkopen. Ze vindt het vreemd dat ze net haar zaak uitkozen. ‘Onder het naambord van onze winkel staat nochtans duidelijk ‘tweedehands' te lezen. Waren het Fransen die dat niet begrepen? Of waren ze eerder op verkenning geweest en hadden ze gemerkt dat onze zaak geen alarminstallatie heeft, in tegenstelling tot die van de buren zoals de modezaak Natan?'

Hoewel de nieuwe ramkraak wellicht niet gelinkt kan worden aan de reeks homejackings en ramkraken die West-Vlaanderen al sinds begin dit jaar teistert, maar wordt toegeschreven aan een drieste gangsterbende die vanuit het Noord-Franse Tourcoing en Roubaix opereeert, vergroot ze opnieuw het onveiligheidsgevoel bij de handelaars in de regio. Vorige maand waren er ook al twee zware diefstallen in computerwinkels in Izegem.

‘Vrijdag nog merkte ik in mijn juwelierszaak in de Ooststraat twee verdachte mannen op. Ze vroegen om zilveren horloges, wat op zich al vreemd is', zegt Jo De Peuter, medevoorzitter van de vzw Centrumstraten, die de handelaars van het winkelcentrum in Roeselare groepeert. ‘We gaan ons dringend beraden over de oprichting van een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z), zodat we dergelijke info in de toekomst snel aan collega's en aan de politie kunnen doorspelen. Vroeger is daar ook al aangedacht, maar het enthousiasme was gering. De recente inbrakengolf zal wellicht meer handelaars alerter en meer bewust maken van het nut van zo'n BIN.' Ook de politie is alvast gewonnen voor het initiatief.

De Peuter roept alle zelfstandigen op om aanwezig te zijn op informatieavond over inbraakpreventie van de politie, die morgenavond om 20uur in het SOK in de Hogestraat in Kachtem plaatsvindt. Ook Open VLD Izegem organiseert op woensdag 9mei om 20uur een debatavond over de aanhoudende inbrakengolf.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio