Eind mei rechtszaak over terugbetaling tickets

365 festivalgangers eisen 54.750 euro van Pukkelpop

HASSELT - De dagvaarding voor Pukkelpop is klaar: 365 festivalgangers eisen samen voor 54.750 euro terug van de organisatie. Het proces start voor de zomer.

'Vandaag stuur ik de dagvaarding naar de gerechtsdeurwaarder', zegt advocaat Alex Wijnant, die de 365 festivalgangers vertegenwoordigt. Gemiddeld eisen ze 150 euro terug van de Pukkelpoporganisatie, wat de uiteindelijke som op 54.750 euro brengt.

Voor het eerst sinds een fikse hagelstorm op 18 augustus vorig jaar de festivalweide trof, zal een rechter zich dus uitspreken in een proces tegen Pukkelpop. 'De deurwaarder zal de vordering nu overmaken aan de organisatie van Pukkelpop en aan de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt. Tegen eind mei kan de zaak van start gaan', zegt Wijnant.

Concreet vragen de cliënten van Wijnants de terugbetaling van hun festivaltickets en drank- en eetbonnen die ze hadden gekocht op de weide.

'Door die aankoop hebben ze een overeenkomst afgesloten die is verbroken toen het festival werd afgelast. Omdat de organisatie haar belofte niet is nagekomen, moet ze hen terugbetalen. Overmacht door het weer is hier niet van toepassing. Dat geldt zolang er sprake is van een plotse, onoverkomelijke gebeurtenis. Maar eens die is gepasseerd, houdt de overmacht op.'

Chokri Mahassine, de organisator van Pukkelpop, maakt duidelijk dat hij niet van plan is toe te geven aan de eisen.

'Wij zullen de claim betwisten en elkaar ontmoeten in de rechtbank', reageert Mahassine. 'Ik kan hier niet op ingaan omdat het niet zou stroken met de compensatie die we voorstellen aan alle festivalgangers.'

In oktober kondigde de organisatie aan dat tickethouders voor de afgelaste editie worden vergoed met drank- en eetbonnen voor de drie volgende festivals.

'Tienduizenden mensen zijn daarop ingegaan', zegt Mahassine. 'Ik denk dat het een goed voorstel is. Maar het staat iedereen vrij om een zaak aan te spannen. Die mensen kunnen, ook door de persaandacht, bij Wijnant terecht. Ikzelf ben nu vooral bezig met de organisatie van de volgende editie.'

Gerechtelijk onderzoek

Naast deze zaak loopt er ook een gerechtelijk onderzoek naar het Pukkelpopdrama. Bij de ramp kwamen vijf mensen om. Tientallen anderen raakten gewond. Uit die strafzaak moet blijken wie aansprakelijk is zodat slachtoffers en nabestaanden een schadevergoeding kunnen eisen. In december vorig jaar diende een aantal onder hen een strafklacht met burgerlijke partijstelling in bij Hasselts onderzoeksrechter Ilse Lommelen.

Corrigeer

MEER NIEUWS